EO

Hoe zet je Lock-out/Tag-out in bij hydrauliek?

15 oktober 2016 om 11:44 uur

Hoe zet je Lock-out/Tag-out in bij hydrauliek? Stel je hebt een beladen installatie met 20.000 kg en deze kan niet verplaatst worden voor een storing.

 

Om hydrauliek veilig te kunnen stellen is meestal een vergrendelbare afsluiter niet afdoende. Ook moet rekening worden gehouden met de restdruk in een installatie. Indien de installatie door een zware last op (hoge) druk staat moet een backup aanwezig zijn. Bij drukverlies kan immers altijd de installatie alsnog in beweging komen.
Indien mogelijk zal er een mechanische borging geplaatst moeten worden (zie bijvoorbeeld de normen voor heftafels EN 1570-1 en EN1570-2).

Een geringe zakking van de last door lekverlies kan op meerdere manieren worden gemeten. Door een dergelijke meting aan een alarm te koppelen (een luid signaal, bijvoorbeeld 110 decibel) al dan niet ondersteund door een lichtsignalering, kunnen de medewerkers gealarmeerd worden en zich tijdig in veiligheid stellen. Voor deze werkwijze moeten de medewerkers wel geïnstrueerd/getraind worden.

Deze mogelijkheid is hooguit te hanteren als er geen andere mogelijkheden zijn om de veiligheid van uw medewerkers te borgen. Denk hierbij aan de zware industrie waar de huidige stand der techniek hier nog geen oplossing voor heeft. Indien de huidige stand der techniek wel aanwezig is moet u altijd deze als eerste opvolgen.

 

Bovenstaand antwoord is afkomstig van Fusacon BV .

 

Reacties (1)

Mij lijkt in alle voorkomende gevallen een direct(!)aan de hydraulische (hef-)cilinder(s) gekoppelde, gestuurde remklep of balanceerklep v.v. monitoring op de inwendige schuif in combinatie met een electrische detectie op het frame van het bovenliggende, beladen gedeelte van de hefinstallatie in combinatie met LOTO-geborgde kogelafsluiter in de persleiding naar de cilinder(s) en een LOTO-geborgde werkschakelaar op de pompmotor meer dan voldoende. Daar aan toegevoegde fail-safe mechanische borging door een (aantal)zijdelingse pen(nen)in een eventueel aanwezige zijgeleider met voldoende houdkracht of knikvaste mechanische onderstempeling zal de 100 procent-veiligheid volmaken. Meer kun je echt niet doen!
Pieter Zijlstra, 20 oktober 2016 11:25
 

Kennis: Safety

safetyOp het gebied van de Europese regelgeving worden nog steeds veranderingen doorgevoerd, niet alleen om onduidelijkheden tussen richtlijnen onderling te verhelderen, maar ook om uitbreidingen te maken, bijvoorbeeld op het gebied van energiezuinigheid, chemicaliënbeheer, afvalstroombeheersing en dergelijke.

 

Whitepapers

whitepapersDownload hier whitepapers over het thema Safety:

 

Industrie 4.0 - safe & smart

Flexibele productie kan helpen om het gebruik van industriële installaties te optimaliseren.
Lees de whitepaper van Pilz
 

Veiligheidsnormen voor elektrotechniek uitgelegd

Hoe pas ik de NEN 3140 voor veilig werken met elektrische installaties toe in de praktijk? En hoe zorg ik dat gereedschap veilig is? Wat houdt CE-markering in? 

Vindt de antwoorden  in de whitepaper

 

Noodstopschakelaars

Emergency Stop Switches (0.49 MB)

 

Machineveiligheid

Concepts in networked machine safety

 

Safety Engineering

Approaches to Safety Engineering

 

Meer whitepapers>>