EO

Octrooi niet haalbaar? Model of vormmerk!

26 september 2016 om 13:08 uur

Deze column is belangrijk voor iedereen die iets op het gebied van techniek heeft bedacht dat net niet inventief genoeg is om de octrooidrempel te halen, of voor wie een analyse uitwijst dat er beter geen octrooi kan worden aangevraagd.

 

Mocht u met een dergelijke vraag zitten dan is het innovatiespreekuur een uitkomst. Factoren die bij zo'n analyse een rol spelen, zijn bijvoorbeeld dat het gaat om een kleine markt met kleine marges, of dat er veel alternatieven zijn, of dat het gaat om een product met een korte levenscyclus. Ook als reverse engineering onmogelijk is zodat het toch niemand lukt om te kopiëren, kunt u er voor kiezen om niet te octrooieren, mits u er zeker van bent dat u de onderliggende uitvinding geheim kunt houden.

 

Het bekende lifestyle-merk Fatboy brengt een met lucht vulbare zit/ligzak op de markt onder de naam 'Lamzac Hangout'. Het grote verschil met andere zit/ligzakken is dat de Lamzac met een luchtscheppende beweging in één keer vol is en binnen tien seconden leeg. Een ander bedrijf, Massive Air, koopt twee Lamzaccen, bestudeert ze grondig en opent een crowdfundingcampagne om een kopie op de markt te brengen, de Kaisr. Die crowdfunding lukt wel: op het moment van schrijven van dit artikel staat de teller van Indiegogo op 4 miljoen dollar.

 

Op de Lamzac zit geen octrooi, maar wel een geregistreerd modelrecht. Het is in feite een cilinder met één capitonnering in de lengterichting. De vorm lijkt daardoor op een soort kano, of, zo u wil, een hotdog waarbij u het worstje bent. Fatboy stuurt een brief naar Massive Air met het ‘verzoek' de modelinbreuk te staken. Volgens Massive Air is de vorm van de Lamzac echter technisch bepaald: als je een ligzak wil die in een handomdraai kan worden gevuld of leeggemaakt en waar je comfortabel en stabiel op kan liggen, kom je automatisch bij deze vorm uit. En als iets technisch bepaald is, kun je alleen een octrooi aanvragen en geen model.

 

De 'hotdogvorm' is echter niet noodzakelijk volgens de rechter: je kan ook prima liggen op een rechthoekig of ovaal luchtbed dat hoger of lager is of een verhoging bij het hoofdeinde heeft, meer capitonneringen heeft of capitonneringen in de breedterichting, en je kan dan nog steeds dezelfde vultechniek gebruiken. Massive Air kon dus prima een concurrerend luchtbed maken zonder het modelrecht te schenden, maar ze koos er voor om klakkeloos te kopiëren.

 

Er waren al opblaasbare kalmeerplekken voor kinderen met autisme met de zelfde vorm, maar die waren bedoeld om rechtop in te zitten en niet om op te liggen en bovendien betrof het een ander publiek. Dus voor degene op zoek naar een loungebank was de vorm uniek.

 

Oftewel, Massive Air moet stoppen met haar Kaisr, tenzij ze de vorm grondig aanpast. Fatboy zal er wel een dagtaak aan hebben om alle andere namaak te bestrijden (toets op Ebay maar eens "Lamzac" in), maar in ieder geval heeft ze nu een uitspraak om mee te zwaaien.

 

Moraal van dit verhaal: als een octrooi niet haalbaar is, maak dan de vorm bijzonder en deponeer de vorm als model. U bent en blijft dan in de ogen van het publiek 'the original'. Een andere mogelijkheid is een vormmerk, zoals het limonadestazakje van Capri-Sun dat in Nederland werd vernietigd (hoger beroep loopt nog), maar in België in een uitstekend gemotiveerd vonnis in stand werd gelaten.

 

september 2016

mr. Jan Smolders
http://twitter.com/Jan_Smolders
http://nl.linkedin.com/in/jansmolders

http://www.dohmenadvocaten.nl/

 

Lees-verder-tips:

29 mei 2016: Vormmerk registreren bij afloop octrooi: goed idee

23 oktober 2015: Kopiërende concurrenten. Wie een installatie of apparaat op de markt brengt dat niet is beschermd door een octrooi kan erop rekenen dat vroeg of laat een ander met iets soortgelijks komt en tegen een lagere prijs.

 

 

Video's

Een fiets met zaagblad-wielen voor op het ijs

Fiets met zaagblad-wielen voor op het ijs

Het heeft nu even gedooid en dat geeft handige jongens (en meisjes) nèt de tijd om de fiets…

Weerbestendige wissel

Weerbestendig wissel

De Nederlandse werktuigbouwkundige Richard de Roos bedacht tien jaar geleden een weerbestendig…

Treinen die 'gewoon' rijden bij sneeuw

Treinen die 'gewoon' rijden bij sneeuw

Bij ons ligt het treinverkeer meteen zo goed als stil als het sneeuwt. Maar er zijn ook landen waar…

Chinezen halen Guinness Wereldrecord met Van Gogh

Chinezen halen Guinness Wereldrecord met Van Gogh

De Chinezen hebben een nieuw Guinness Wereldrecord gevestigd voor de langste animatie uitgevoerd…

The Things Conference 2021

The Things Conference 2021

Onlangs vond The Things Conference 2021 plaats: een week vol online informatie en debatten over IoT…

Meer videos »

Laatste nieuws

Elon Musk beloont 's werelds beste CO2-afvangers met 100 miljoen dollar

Elon Musk beloont 's werelds beste CO2-afvangers met 100 miljoen dollar

Elon Musk daagt ontwerpers wereldwijd uit om met robuuste CO2-afvangsysteem te komen. Hij heeft een vier jaar durende prijsvraag uitgeschreven met een prijzenpot van 100 miljoen dollar.

Hoe CT-technologie kan helpen in de strijd tegen Covid-19

Hoe CT-technologie Covid-19 kan detecteren

Er zijn twee populaire tests voor coronavirus (Covid-19): moleculaire diagnostische test en antigeen diagnostische test. Bij sommige van deze tests kan het een paar dagen duren voordat ze een positief of negatief…

Biologisch afbreekbaar display pakt het probleem van elektronisch afval aan

Biologisch afbreekbaar display pakt het probleem van elektronisch afval aan

Elektronisch afval is een groeiend probleem dat moet worden aangepakt. Onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT), Duitsland, creëerden een biologisch afbreekbare display dat een grote stap in de goede…

Meer nieuws »

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Gratis nieuwsbrief

safety update
 

Product van de maand

RSS
Veilige Laserscanner PSENscan | Productieve ruimtebewaking!

De veiligheidslaserscanner PSENscan biedt een tweedimensionale ruimtebewaking met een openingshoek van 275 graden en een...

Agenda

25 februari 2021, 24, 25 en 26 februari 2021

Machineveiligheid in vogelvlucht (online training)

26 februari 2021, online

Webinar: DC en betonrot

Doordat we steeds meer 'all-electric' gaan en er een verschuiving plaats vindt van AC naar DC, neemt het...

1 maart 2021, online

Embedded World + Congatec

Embedded World en Congatec vinden dit jaar online plaats.

Meer agendapunten »