EO

Hoe PL berekenen voor een circuit wanneer sommige onderdelen alleen SIL gegevens hebben?

17 mei 2016 om 10:26 uur

Ik wil het Performance Level berekenen van mijn veiligheidscircuit, maar leveranciers van bepaalde onderdelen hebben alleen de gegevens voor een SIL-berekening in hun datasheet staan. Hoe kan ik dan toch mijn PL berekenen?

 

Antwoord:

Het is inderdaad mogelijk dat een fabrikant alleen de parameters voor de SIL berekening noemt en geen informatie heeft opgenomen van de PL parameters. Andersom komt ook regelmatig voor! De voorkeur van een gebruiker van componenten zal moeten uitgaan naar die leverancier die de gegevens voor beide normen kan produceren. Daarnaast is het zo dat een engineer die op de hoogte is van de methodieken uit beide normen meestal met de gebrekkige informatie toch nog ver moet kunnen komen.

Zowel de norm EN 62061 (SIL) als de norm EN-ISO 13849 (PL) kennen een hoofdstuk genaamd: “Information for use” waarin de minimale informatie staat vermeld die een fabrikant/leverancier van een component dient over te dragen naar de gebruiker.

Het is aan te bevelen om te controleren of de fabrikant alle vereiste informatie in zijn gebruiksaanwijzing heeft gezet. Het staat de gebruiker natuurlijk vrij om de fabrikant te vragen om ontbrekende informatie.

In onderstaande tabel (ontleend aan de WD 17305) staan de gegevens die meestal voor een subsysteem of component worden geleverd. Deze vraag is beantwoord door Fusacon BV .

Hoe PL berekenen voor een circuit wanneer sommige onderdelen alleen SIL gegevens hebben?
 

 

Kennis: Safety

safetyOp het gebied van de Europese regelgeving worden nog steeds veranderingen doorgevoerd, niet alleen om onduidelijkheden tussen richtlijnen onderling te verhelderen, maar ook om uitbreidingen te maken, bijvoorbeeld op het gebied van energiezuinigheid, chemicaliënbeheer, afvalstroombeheersing en dergelijke.

 

Whitepapers

whitepapersDownload hier whitepapers over het thema Safety:

 

Veiligheidsnormen voor elektrotechniek uitgelegd

Hoe pas ik de NEN 3140 voor veilig werken met elektrische installaties toe in de praktijk? En hoe zorg ik dat gereedschap veilig is? Wat houdt CE-markering in? 

Vindt de antwoorden  in de whitepaper

 

Noodstopschakelaars

Emergency Stop Switches (0.49 MB)

 

Machineveiligheid

Concepts in networked machine safety

 

Safety Engineering

Approaches to Safety Engineering

 

Meer whitepapers>>