EO

Plaatsen van machine in een bestaande productielijn, welke CE-verplichtingen?

14 februari 2016 om 11:59 uur

Wat schrijft de Machinerichtlijn voor wanneer een machine in een bestaande productielijn wordt geplaatst?

 

Welke activiteiten mbt tot de Machinerichtlijn moeten worden uitgevoerd als een nieuwe machine in een bestaande productielijn wordt geplaatst?

Antwoord

Als een nieuwe machine in een bestaande productielijn wordt geplaatst ontstaat in veel gevallen een nieuw samenstel van machines en zal de productielijn (geheel of gedeeltelijk) CE-gemarkeerd moeten worden. In sommige gevallen is het plaatsen van een nieuwe CE-markering op het productiemiddel niet noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een eenvoudige luchtcompressor in een grote verpakkingsmachine. Indien de compressor dezelfde flow en druk levert zullen er in de verpakkingsmachine geen nieuwe risico’s ontstaan. In dat geval is de vervanging niet ingrijpend en behoeft geen nieuwe CE-markering te worden aangebracht. Een andere situatie wordt het als we een transportband die een deelproduct van sectie A in de machine naar sectie B brengt, vervangen door een handlingrobot. Er ontstaan dan zeker nieuwe risico’s waardoor de toevoeging kan worden gezien als een “ingrijpende aanpassing”, die vraagt om een (nieuwe) CE-markering.

Deze vraag is beantwoord door Fusacon BV
 

Kennis: Safety

safetyOp het gebied van de Europese regelgeving worden nog steeds veranderingen doorgevoerd, niet alleen om onduidelijkheden tussen richtlijnen onderling te verhelderen, maar ook om uitbreidingen te maken, bijvoorbeeld op het gebied van energiezuinigheid, chemicaliënbeheer, afvalstroombeheersing en dergelijke.

 

Whitepapers

whitepapersDownload hier whitepapers over het thema Safety:

 

Industrie 4.0 - safe & smart

Flexibele productie kan helpen om het gebruik van industriële installaties te optimaliseren.
Lees de whitepaper van Pilz
 

Veiligheidsnormen voor elektrotechniek uitgelegd

Hoe pas ik de NEN 3140 voor veilig werken met elektrische installaties toe in de praktijk? En hoe zorg ik dat gereedschap veilig is? Wat houdt CE-markering in? 

Vindt de antwoorden  in de whitepaper

 

Noodstopschakelaars

Emergency Stop Switches (0.49 MB)

 

Machineveiligheid

Concepts in networked machine safety

 

Safety Engineering

Approaches to Safety Engineering

 

Meer whitepapers>>