EO

Dertien bedrijven bouwen elektronicafabriek voor drie dagen

26 mei 2015 om 14:40 uur

Het is telkens weer een bijzonder ambitieuze uitdaging, maar ook tijdens deze editie van Electronics & Automation zal weer een gadget ter plekke, op de beursvloer, worden geproduceerd. Daarmee maken de deelnemende bedrijven niet alleen aanschouwelijk hoe zo'n productielijn in elkaar zit, of hoe hun productiemachines functioneren; ook - en vooral - laten ze zien hoe door intensieve samenwerking een prestigeproject tot een goed eind kan worden gebracht.

 

Het live produceren blijft een uniek beursproject. Onder supervisie van Jos Hogenkamp werken dertien bedrijven samen om de Live Production Integration Line draaiend te krijgen. Op 160 vierkante meter zien bezoekers een kale print veranderen in een functionerende beursgadget. De e-brace is een slimme armband die registreert wie je de hand schudt, daarnaast is hij na de beurs thuis te gebruiken als Arduino ontwikkelplatform en uitermate geschikt voor integratie in kleding.

 

Het productieplan omvat zestien stappen

1. TBP Electronics (DfX demonstratie). Door middel van een geparameteriseerde softwaretool heeft TBP Electronics het ontwerp en de layout van de gadget gescreend op maakbaarheid en testbaarheid. Op de Live PIL toont TBP Electronics het rapport van de gadget en toont aan waar de gadget nog in het design verbeterd kon worden. Met als resultaat een hoge first-pass-yield en lage slip-through: alom dus een betere kwaliteit.

 

2. Essemtec (loader) zorgt voor de juiste flow in de productielijn. Dit betreft een aaneenschakeling van transport- en identificatiesystemen voor de PCB's. Door de verschillende laad/ontlaad- en transportsystemen is de gehele productielijn gekoppeld en worden alle machines gevoed.

 

3. Rotec (stencils en soldeermaterialen). De verbruiksgoederen zijn stencils en soldeerpasta. In deze lijn wordt een RoHS-compliant proces ondersteund, maar er zijn nog steeds loodhoudende middelen beschikbaar voor prototyping, productie en assemblage bij producten die onder de uitzonderingen vallen.

 

4. Europe SMT (screenprinter) demonstreert de Yamaha YCP-10 screenprinter met printinspectiefunctie.

 

5. Mycronic (jet printer) doseert 1 miljoen dots soldeerpasta per uur, zonder stencils.

 

6. Partnertec (soldeerpasta inspectie). 3D dual laser soldeerpasta-inspectie (SPI) van Parmi.

 

7. Europe SMT (pick & place) demonstreert de Yamaha YSM20 pick & place machine.

 

8. T&M Systems (3D componenten AOI): Na het aanbrengen van de pasta wordt door een 3D Inspectiemachine vastgesteld of de aangebrachte pasta op de print zowel in volume als in vorm volledig binnen de gestelde specificaties valt. De meting is cruciaal voor de procescontrole en de kwaliteit van het product.

 

9. KVMS (reflowsolderen) demonstreert de SMT-Wertheim convectie reflow, model SMT QPS Media.

 

10. W&S Benelux (automatische optische inspectie). Na het plaatsen van de componenten wordt een volautomatische 3D optische inspectie uitgevoerd naar het ontbreken en/of verkeerd plaatsen van componenten. De AOI analyse helpt het proces te optimaliseren.

 

11. Essemtec (unloader).

 

12. Smans (selectief solderen). De in-line selectief soldeermachine helpt constante kwaliteitsniveaus te realiseren en de ‘first time yield' ten opzichte van traditioneel solderen te verhogen. De microgolf is in het bijzonder geschikt om de uitlopers te solderen van leaded componenten en kan werken met een mini stikstofdeken om een inerte omgeving te creëren.

 

13. Romex (test fixture) levert voor de e-brace de test-(fixture)-cassette. Als de e-brace is geproduceerd, dient het product grondig te worden getest. Voor de functionele test wordt een testsignaal via een testadapter aan de e-brace aangeboden. Dit nauwkeurig gedefinieerde testsignaal wordt opgewekt door een digitale vectorsignaalgenerator.

 

14. Transfer (extended boundary scan) zorgt voor de ontwikkeling van de boundary-scan testen. Zonder fysieke testprobes toch zeker weten dat de pennen van moderne IC's goede en de juiste elektrische verbindingen maken zonder enige soldeerfouten zoals kortsluitingen en open's. Dit kan stand alone maar ook zoals in deze lijn, als onderdeel van een functioneel-teststation.

 

15. Romex (werktafel met uitbreekwiel) levert de PCB-snijder voor het lossnijden van de printjes uit een paneel met gefreesde groeven.

 

16. Arcoss (BGA repair unit/X-ray). Zeer hoogwaardige nanofocus röntgen spots voor haarscherpe digitale beelden ten behoeve van diepgaande analyses en processturing.

 

Video's

Een boost voor vliegende insectenbots

Een boost voor vliegende insectenbots

Een nieuwe fabricagetechniek, ontwikkeld door een team van elektrotechnici van het MIT, produceert…

's Werelds grootste en krachtigste sneeuwschuivers

's Werelds grootste en krachtigste sneeuwschuivers

Terwijl er hier slechts af en toe een hagelsteen of sneeuwvlok valt, wordt het oosten van de…

Pilz: myPNOZ combineert veiligheid met slimme productfeatures

Pilz: myPNOZ combineert veiligheid met slimme productfeatures

Het veiligheidsrelais myPNOZ combineert veiligheid op maat met slimme productfeatures. Het bestaat…

Hoe een zelfrijdende auto van Waymo door de straten van San Francisco rijdt

Kijk hoe een zelfrijdende auto van Waymo door de straten van San Francisco rijdt

Waymo, de autonome voertuigtak van Alphabet, heeft laten zien hoe zijn zelfrijdende…

Nieuw van Pilz: veilige bewaking van beschermde ruimtes ook inzetbaar voor roboticatoepassingen

Nieuw van Pilz: veilige bewaking van beschermde ruimtes ook inzetbaar voor roboticatoepassingen

Met radarsystemen bewaakt u beschermde ruimtes ook veilig als optische sensoren hun grenzen…

Meer videos »

Laatste nieuws

Taiwanese  krijgt 'rots' van zonnepanelen

Taiwan krijgt 'rots' van zonnepanelen

Taiwan krijgt een gebouw dat geheel is bedekt met zonnepanelen. De iconische ‘Sun Rock’ moet jaarlijks 1 miljoen kWh stroom gaan leveren.

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs 2022 bekend

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs 2022 bekend

De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2022 zijn bekend: ir. Nikéh Booister, adviseur Waterveiligheid en Klimaatadaptatie bij Sweco, dr. ir. Sjoerd Kerstens, leading professional Water bij Royal…

De grootste vliegtuigen ter wereld

De grootste vliegtuigen ter wereld

Meer dan een eeuw nadat de gebroeders Wright het eerste succesvolle vliegtuig hebben gebouwd, is de mens nog steeds volop bezig om de ultieme vliegmachine te bouwen. Of het nu gaat om snelheid, duurzaamheid of grootte:…

Meer nieuws »

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Gratis nieuwsbrief

safety update
 

Agenda

27 januari 2022

Webinar Kernfusie

Wat kunnen we wanneer verwachten van kernfusie, en wat zou het betekenen voor de energietransitie?

27 januari 2022, Amsterdam en online

The Things Conference

Conferentie over Lorawan

15 februari 2022

Masterclass additive manufacturing voor nieuwe mobiliteitsconcepten

Over de voordelen van additive manufacturing voor de mobiliteitsindustrie en hoe dit kan leiden tot...

Meer agendapunten »