EO

Wearable Electronics - Smart Fashion

26 mei 2015 om 14:07 uur

‘Activerende mode, daar zitten we op te wachten': prototype van de ‘doofblinde handschoen'.

Elektronica in je basic outfit. Op de beurs presenteren de kledingindustrie, modeontwerpers en de elektronicabranche hun visie op het gebruik van elektronica in kleding. Bijna niemand gaat nog de deur uit zonder elektronica: de smartphone, de tablet en zelfs de smart watch zijn gemeengoed aan het worden. De volgende generatie producten die nu wordt ontwikkeld, gaat weer een stapje verder. Het zijn in kleding geïntegreerde elektronische systemen die samen je ‘slimme outfit' vormen.

 

o is een overhemd dat je hartslag bijhoudt en van kleur verandert bij teveel stress niet meer zo ver weg. Er bestaan al schoenen die zijn uitgerust met een chip en kleding met ledverlichting is ook geen bijzonderheid meer, maar waar gaat het naar toe? Wat is er mogelijk en wenselijk? En welke hobbels moeten nog genomen worden?

 

Het seminar Wearable Electronics - Smart Fashion op 2 juni gaat in op de integratie van elektronica en mode. Naast de elektronica die we in onze broekzak of om onze pols bij ons dragen, is er een nieuwe generatie ‘wearables' in opkomst die een totaal nieuwe functionaliteit toevoegt aan onze kleding. Dat kan gaan om een modieus ‘statement',  maar ook om functies die onze gezondheid bewaken en die een ‘internet of clothes' mogelijk maken. In dit seminar tijdens de vakbeurs Electronics & Automation gaan sprekers uit de techniek en de mode in op de huidige en toekomstige mogelijkheden van slimme mode.

 

Smart fashion is economie én empathie
"Zweetplekken, nekstress of een overbelast zorgstelsel zijn onnodig als we ‘smart fashion' zouden dragen", stelt modetechnoloog/-ontwerper Marina Toeters van Wearable Senses. Geen goedkope mode meer, maar reactieve kleding die oplossingen biedt: praktisch, medisch of maatschappelijk. Dat zou een kentering in de sector betekenen, waarbij consumenten weer waarde gaan toekennen aan hun kleren. Vanuit die visie laat Marina Toeters modemerken en technici samenwerken. "De technologie is er klaar voor, we moeten die kleren nu gaan maken, dragen en ervaren hoe ze werken. Activerende mode: dáár zitten we op te wachten."

 

Uitdagingen textiel en elektronica
Voordat het grote publiek ‘smart textiles' zal omarmen, is het noodzaak ook de praktische zaken goed te regelen. Hoe zit het met de wasbaarheid? Moet de gebruiker reparaties laten uitvoeren bij een naaiatelier, of juist de elektronicawinkel? Martijn ten Bhömer, promovendus op het gebied van Smart Textile Services op de TU/e, onderstreept het belang van goede service. Dit kan worden bereikt door servicepartners, elektronicaproducenten en textielproducten al in de ontwerpfase bij het proces te betrekken. Martijn ziet de grootste maatschappelijke kansen voor smart textiles in de (ouderen)zorg. Hij zal een aantal op de TU/e ontwikkelde applicaties en hierin de uitdagingen op het gebied van textiel en elektronica laten zien.

 

Conformable wearable systems comprising organic and inorganic electronics
Door het integreren van elektronica in materialen en voorwerpen die nog niet eerder waren uitgerust met elektronische functionaliteit ontstaat een scala aan nieuwe mogelijkheden. Door het toevoegen van intelligentie of elektronische functies aan materialen die in nauw contact staan met de huid - bijvoorbeeld kleding, meubels of verbandmaterialen - kan de gezondheid van mensen worden bewaakt of zelfs verbeterd. Elektronica op foliebasis is voor die integratie interessant, omdat er dunne en goedkope componenten mee kunnen worden gemaakt met een groot oppervlak. Het ontwerp van de mechanische en elektrische interconnecties en de inkapseling van alle elektronica draagt bij aan de duurzaamheid van het systeem. Margreet de Kok van het Holst Centre: "Wij hebben organische en anorganische foliecomponenten geïntegreerd in textiele materialen en deze toegepast in wearable producten". Van deze wearables toont zij een aantal voorbeelden.

 

Elevator Pitches

Drie elektronica-ontwikkelaars geven tijdens het seminar een beknopte presentatie over hun werk op het gebied van wearable elektronica.

  •  Pepijn Herman van Metatronics presenteert de ontwikkeling voor het Crisp platform;
  • Andries Lohmeijer van Kitt Engineering bespreekt de uitdagingen bij ontwikkelen van het zogenoemde Smart Jacket; potentieel levensreddend slim textiel.
  • Steven van Dalen van Sogeti ontwikkelde de ‘doofblinde handschoen' voor de communicatie met doofblinden. Tijdens deze pitch demonstreert Van Dalen de handschoen en gaat hij in op de technische uitdagingen bij de realisatie van een wearable.

 

Technologie, mode en lichaamstaal; een lucratieve combinatie
Eef Lubbers, Industrial designer, en Malou Beemer, Fashion designer & researcher, presenteren het proces en resultaat van hun samenwerking waarin ze technologie met mode verweven. Lichaamstaal en interactief, dynamisch kleurveranderend textiel vormen de basis voor hun ontwerp: een jurk die reageert op de lichaamstaal van de drager en die deze stille vorm van communicatie versterkt door beweging in kleur. Met dit ontwerp tonen Eef en Malou hun visie op draagbare technologie evenals de toekomst van mode en wordt duidelijk hoe beide industrieën elkaar kunnen versterken op weg naar innovatie.

 

Wearable Electronics - Smart Fashion

Dinsdagmiddag 2 juni,

Croesezaal 13.00 ... 16.30 uur

http://eabeurs.nl/wearable-electronics/

 

Video's

Een boost voor vliegende insectenbots

Een boost voor vliegende insectenbots

Een nieuwe fabricagetechniek, ontwikkeld door een team van elektrotechnici van het MIT, produceert…

's Werelds grootste en krachtigste sneeuwschuivers

's Werelds grootste en krachtigste sneeuwschuivers

Terwijl er hier slechts af en toe een hagelsteen of sneeuwvlok valt, wordt het oosten van de…

Pilz: myPNOZ combineert veiligheid met slimme productfeatures

Pilz: myPNOZ combineert veiligheid met slimme productfeatures

Het veiligheidsrelais myPNOZ combineert veiligheid op maat met slimme productfeatures. Het bestaat…

Hoe een zelfrijdende auto van Waymo door de straten van San Francisco rijdt

Kijk hoe een zelfrijdende auto van Waymo door de straten van San Francisco rijdt

Waymo, de autonome voertuigtak van Alphabet, heeft laten zien hoe zijn zelfrijdende…

Nieuw van Pilz: veilige bewaking van beschermde ruimtes ook inzetbaar voor roboticatoepassingen

Nieuw van Pilz: veilige bewaking van beschermde ruimtes ook inzetbaar voor roboticatoepassingen

Met radarsystemen bewaakt u beschermde ruimtes ook veilig als optische sensoren hun grenzen…

Meer videos »

Laatste nieuws

Taiwanese  krijgt 'rots' van zonnepanelen

Taiwan krijgt 'rots' van zonnepanelen

Taiwan krijgt een gebouw dat geheel is bedekt met zonnepanelen. De iconische ‘Sun Rock’ moet jaarlijks 1 miljoen kWh stroom gaan leveren.

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs 2022 bekend

Finalisten Prins Friso Ingenieursprijs 2022 bekend

De drie kanshebbers voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2022 zijn bekend: ir. Nikéh Booister, adviseur Waterveiligheid en Klimaatadaptatie bij Sweco, dr. ir. Sjoerd Kerstens, leading professional Water bij Royal…

De grootste vliegtuigen ter wereld

De grootste vliegtuigen ter wereld

Meer dan een eeuw nadat de gebroeders Wright het eerste succesvolle vliegtuig hebben gebouwd, is de mens nog steeds volop bezig om de ultieme vliegmachine te bouwen. Of het nu gaat om snelheid, duurzaamheid of grootte:…

Meer nieuws »

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Gratis nieuwsbrief

safety update
 

Agenda

27 januari 2022

Webinar Kernfusie

Wat kunnen we wanneer verwachten van kernfusie, en wat zou het betekenen voor de energietransitie?

27 januari 2022, Amsterdam en online

The Things Conference

Conferentie over Lorawan

15 februari 2022

Masterclass additive manufacturing voor nieuwe mobiliteitsconcepten

Over de voordelen van additive manufacturing voor de mobiliteitsindustrie en hoe dit kan leiden tot...

Meer agendapunten »