EO

Avnet Zynq SoM's besparen ontwikkeltijd en kosten

17 maart 2015 om 13:28 uur

Xilinx's Zynq-7000 All Programmable (AP) System-on-Chip (SoC) biedt een nieuwe benadering voor het ontwerpen van embedded systemen, waarbij de grens tussen traditionele processoren en FPGA's vervaagt. Deze componenten combineren de software-programmeerbaarheid van een processor met de hardware-programmeerbaarheid van FPGA's. De Zynq AP SoC biedt ongeëvenaarde systeemprestaties, flexibiliteit en schaalbaarheid, maar tegelijkertijd ook de voordelen van lagere vermogensopname, lagere kosten en een snellere time-to-market.

 

Hoewel de Zynq AP SoC het ontwerpen van embedded systemen vereenvoudigt, zorgt een chip-down oplossing met Zynq toch nog voor diverse uitdagingen. Alle op Zynq gebaseerde ontwerpen hebben ‘enabling' circuits nodig om goed te kunnen functioneren. Het gaat dan gewoonlijk om DDR3 SDRAM, Ethernet, USB, UART's en spanningsregeling. Al deze circuits verdienen een zorgvuldige beschouwing.

Zo vraagt bijvoorbeeld het ontwerpen van de high-speed DDR3 interface voor Zynq een grondig begrip van de transmissielijntheorie. Bij de PCB-layout moeten de spoorlengten correct worden gekozen, de impedanties worden gecontroleerd en een juiste afsluitingsimpedantie worden gekozen. Als zo'n print slordig wordt ontworpen, kunnen maanden van ontwikkeltijd verloren gaan.

 

Ook de eisen aan de voedingsregeling voor Zynq kunnen de engineer voor problemen stellen. All Zynq AP SoC's hebben diverse spanningsrails die verschillende spanningsniveaus voeren. Voor optimale prestaties moeten die spanningen vallen binnen nauwe toleranties. De voeding moet in de juiste sequentie starten en kunnen omgaan met variërende stroombelastingen en transiënten.

 

Tijd & geld

Elektronica-ontwerpers zijn gewend aan technische uitdagingen bij het tot stand brengen van functionerende ontwerpen. Maar het ontwerpen en debuggen van Zynq-enabling circuits kost geld en tijd. Het kostte bijvoorbeeld een ontwikkelafdeling wel drie man-maanden om de interface tussen Zynq en LVDS-enabled CMOS imagers en displays te ontwikkelen en testen.

 

Om het ontwerpen te vereenvoudigen en de ontwerpcyclus te verkorten, heeft Avnet een serie Zynq system-on-modules (SoM's) ontwikkeld.  Deze voorzien in de Zynq-functionaliteitm inclusief geheugen, configuratie, Ethernet, USB, and voeding. Bovendien bieden de SoM's een evaluatiepad van evaluatie en ontwikkeling naar productie, alles met dezelfde hardware-oplossing.

 

MicroZed en PicoZed

Een van de eerste Zynq-SoM's die Avnet produceerde, was MicroZed. Dat kan worden gebruikt als een stand-alone evaluatieboard maar ook worden gecombineerd met carrier-kaart, als een embeddable SoM. MicroZed bevat twee I/O-headers voor de verbinding met twee I/O-banken in de programmeerbare logica (PL) van de Zynq-7000 AP SoC. In de stand-alone modus zijn deze 100 PL I/O's niet actief. Als het board is ingeplugd in een carrier-kaart zijn de I/O's toegankelijk op een manier die wordt bepaald door het ontwerp van de  carrier.

 

microzedMicroZed; kijk voor meer informatie op  http://microzed.org/product/microzed.

 

Omdat klanten vroegen om kleinere, robuustere en goedkopere SoM's, bracht Avnet onlangs PicoZed uit.  Deze biedt ontwerpers de flexibiliteit om te migreren tussen de 7010, 7015, 7020 en 7030 Zynq-7000 AP SoC's, in een pencompatibele uitvoering. PicoZed bevat de normale functies die nodig zijn voor het ondersteunen van de core van de meeste SoC-ontwerpen en geeft eenvoudig toegang tot meer dan 100 gebruikers-I/O-pennen via drie MicroHeaders aan de achterkant van de module. De MicroHeaders zorgen ook voor toegang tot specifieke interfaces voor Ethernet, USB, JTAG, vermogen en andere stuursignalen, evenals de GTP/GTX transceivers op de 7015/7030 modellen. De transceiver-versies van PicoZed zijn een superset van de versies 7010/7020, waarbij vier high-speed seriële transceiverpoorten zijn toegevoegd aan  de I/O-connectoren. Designers kunnen eenvoudig hun eigen carrier-kaart ontwerpen, de PicoZed inpluggen en beginnen met hun applicatieontwikkeling op een Zynq-7000 AP SoC subsysteem.

 

picozedPicoZed ; kijk voor meer informatie op  http://microzed.org/product/picozed.

 

 

Avnet ontwikkelde ook de Xilinx Zynq-7000 AP SoC Mini-Module Plus (MMP). deze ondersteunt de 7045 en 7100 Zynq-7000 AP SoC componenten en kan worden gecombineerd met het Mini-Module Plus Baseboard II en een Mini-Module Plus voeding tot een direct bruikbaar ontwikkelsysteem voor het maken van prototypen. The Zynq MMP SoM kan op een door de gebruiker gemaakte carrier-kaart worden geplaatst voor maatwerk-toepassingen die zijn gericht op productie.

 

mmpZynq MMP; kijk voor meer informatie op  http://microzed.org/product/zynq-mmp.

 

Naast het vereenvoudigen van het hardware-ontwerp, biedt Avnet ook met software, firmware en HDL-ontwikkeling de nodige tools om snel te kunnen starten. Voor MicroZed, PicoZed en de hele portfolio van Zynq-SoM's zijn ‘board support packages' (BSP's) beschikbaar. De SoM's werken met de belngrijkste industriële operating systems en door referentie-ontwerpen en tutorials kan de engineer vertrouwd raken met de ontwikkeltools van Xilinx.

 

Kijk voor meer informatie over Avnet's Zynq SoM oplossingen op http://www.microzed.org/.

 

Matt Burns, global IP&E technical marketing specialist, Avnet Electronics Marketing

 

 

Video's

Master of Safety in één dag: “mooi en inspirerend”

Sponsored - Master of Safety in één dag: “mooi en inspirerend”

Pilz vond het een mooie en inspirerende dag, Master of Safety in één dag 2018.…

Luisteren naar Marswind

Luisteren naar Marswind

Meestal gaat het in video's voor een belangrijk deel om beeld, maar hier gaat het eigenlijk…

Robokat doet push-ups

Robokat doet push-ups

Kattenfilmpjes zijn nog steeds immens populair op het web, dus wij dachten dat we jullie er…

Orbis: een wiel dat je auto hybride maakt

Orbis: een wiel dat je auto hybride maakt

  De Orbis Ring-Drive is een wiel dat brandstofauto's hybride maakt. De technologie…

Sponsored - Pedeo wordt Smart

Sponsored - Pedeo wordt Smart

Pedeo is een toeleverancier van hogedrukgietproducten in zink- en aluminiumlegeringen. Het bedrijf…

Meer videos »

Laatste nieuws

Samenwonen met een robot: 30% ziet het wel gebeuren

Samenwonen met een robot: 30% ziet het wel gebeuren

De meeste Nederlanders zijn nog terughoudend in het slimmer maken van hun huis. Ze zien het nut er niet van in, vinden het te duur of maken zich zorgen om de privacy. Tegelijk verwacht een grote groep Nederlanders dat…

Opvouwbare drone piept om hoekjes en door gaatjes

Opvouwbare drone piept om hoekjes en door gaatjes (video)

Zoals een vogel in de vlucht zijn vleugels intrekt om door een hek te zweven, zo kan de nieuwe opvouwbare drone van de TU’s in Zürich en Lausanne zijn ‘rotorarmen’ intrekken om door een gat te vliegen. De…

Stint absoluut niet veilig

Stint absoluut niet veilig

De Stint is absoluut geen veilig vervoermiddel en is dat ook nooit geweest. Dat concludeert TNO, dat de drie versies van de ‘elektrische bolderkar’ heeft onderzocht. Minister Cora van Nieuwenhuizen is dan ook niet…

Meer nieuws »

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Gratis nieuwsbrief

safety update
 

Product van de maand

RSS
PROTECT PSC1: programmeerbaar, modulair, multifunctioneel en kostenbesparend

De PROTECT PSC1-veiligheidsbesturing is compact, heeft een modulaire structuur en kan uiterst flexibel worden ingezet....

Agenda

23 november 2018, Groningen

BEYOND THE LAB: the DIY Science Revolution

Dit project laat zien dat mensen mee kunnen doen aan wetenschap en samen de verantwoordelijkheid delen...

10 januari 2019, BNR Nieuwsradio

BNR Techniektour

Radioprogramma BNR Techniektour maakt duidelijk welke impact techniek heeft op onze samenleving en...

11 januari 2019, D&F kantoor Breda

4-daagse masterclass Process Safety voor Engineers

Optimaliseer uw procesveiligheids-management systeem met als resultaat minder ongevallen en stijgende...

Meer agendapunten »