Arianespace lanceert Juice naar Jupiter

Arianespace gaat de Ariane-5 of een nieuwe Ariane-64 lanceren bij de Europese missie naar Jupiter. Dat hebben het Europese lanceerbedrijf en het Europese Ruimtevaartbureau ESA vastgelegd op de op de International Paris Air Show.

In de missie ‘Jupiter Icy Moons Explorer‘ (Juice) worden vanaf oktober 2029, na een 7,5 jaar durende reis, Jupiter en z’n manen worden onderzocht, inclusief de manen Ganymedes, Europa en Callisto die vermoedelijk een oceaan onder hun ijzige korst hebben.

Juice wordt halverwege 2022 gelanceerd vanaf lanceerbasis Kourou in Frans Guyana met aan boord tien instrumenten waarmee de atmosfeer en magnetosfeer van Jupiter kunnen worden bestudeerd. Middels talloze flyby’s zullen ook de manen van Jupiter van dichtbij worden bekeken.

De onbemande sonde zal ongeveer zes ton wegen. Om snelheid te winnen, zullen er scheervluchten zijn langs onze planeet, Venus en Mars. Airbus Defence and Space ontwikkelt en bouwt de verkenner. Het bedrijf neemt daarbij meer dan tachtig onderaannemers in de arm, goed voor meer dan 110 contracten. Hoeveel het lanceercontract waard is, is niet meegedeeld.

Ondertussen in Hengelo

Ondertussen brengt de Hengelose ondernemer Herman Lüth het raketprogramma Ariane-6 in gevaar, zo meldt Tubantia. Lüths bedrijf Spacetec produceert onderdelen voor de raket, maar weigert ze te leveren vanwege een financieel geschil met opdrachtgever Airbus. Nu staan de partijen tegenover elkaar in de rechtbank in Almelo.

Volgens Airbus houdt Spacetec zich niet aan de afgesproken maximumprijs van 1,1 miljoen euro voor de bestelde raketonderdelen. Het bedrijf vroeg ineens 650.000 euro meer. En toen Airbus dat weigerde te betalen zette Spacetec de levering stop.

Lees verder bij de bron

Hieronder een video van de Juice missie.