Kleine bedrijven voldoen minder vaak aan hun verplichtingen op het gebied van arbozorg. Tegelijkertijd blijken juist bij deze bedrijven de risico’s op ongezond of onveilig werk slechter onder controle te zijn dan bij grotere ondernemingen.

Dat blijkt uit een verdiepende analyse van de monitor Arbo in Bedrijf 2022-2023, waarvoor inspecteurs van de Nederlandse Arbeidsinspectie ongeveer 1.700 bedrijven bezochten. Uit het onderzoek komen duidelijke verschillen naar voren tussen kleine en grotere bedrijven op het gebied van risicobeheersing en naleving van arbowetgeving.
Naleving RI&E bij kleine bedrijven neemt toe, maar blijft achter bij grote bedrijven
Het aantal kleine bedrijven met een actuele RI&E is wel toegenomen. Bij bedrijven met maximaal 4 medewerkers steeg dit van 37 naar 56 procent. Ook bedrijven met 5 tot en met 9 medewerkers lieten een stijging zien: van 55 naar 68 procent. Desondanks blijft de naleving in deze groepen achter bij grotere bedrijven, waar structureel beter aan de verplichtingen wordt voldaan.
Risico’s voor veiligheid en gezondheid
Vijf van de zes meest risicovolle arbeidsomstandigheden – zoals blootstelling aan gevaarlijke stoffen, fysieke overbelasting, werken op hoogte, risico op aanrijdingen en onveilige machines – komen ook veel voor bij kleinere bedrijven. Hoewel iets minder vaak dan bij grotere bedrijven, worden deze risico’s daar vaak niet goed beheerst. Zo komt blootstelling aan gevaarlijke stoffen voor bij één op de drie kleinere bedrijven, waarbij bijna de helft dit risico onvoldoende onder controle heeft.
Beheersing blijft een knelpunt
Hoewel de naleving van de RI&E-verplichting bij kleine bedrijven is verbeterd, blijft er nog veel ruimte voor verbetering. Om die reden heeft de Arbeidsinspectie extra aandacht besteed aan sectoren waar de naleving achterbleef, zoals de bouwmaterialensector, de computerindustrie en de hoveniersbranche. Bij aanvang van het project had slechts 30 procent van de kleine bedrijven in de bouwmaterialensector een goede RI&E. In de computer- en hovenierssector was dat respectievelijk 21 en 22 procent. Dankzij gerichte controle en ondersteuning is dat beeld sterk verbeterd: na inspectie beschikten in al deze sectoren 98 procent van de bedrijven over een geldige RI&E en bijbehorend Plan van aanpak.