Apparaten van stroom voorzien op lichaamswarmte (James Dyson Award)

Start Now is een draagbaar thermo-elektrisch product dat zorgt voor een continue stroomvoorziening voor (medische) apparatuur. Doordat het werkt op lichaamswarmte, wordt niet alleen de werking van de apparaten zeker gesteld, maar ook de milieuvervuiling en economische druk verminderd.

De mens is een dier met een constante temperatuur. Bij dagelijkse activiteiten zal de temperatuur van het menselijk lichaam een bepaald temperatuurverschil vormen met de externe omgeving. De producten gebruiken dit temperatuurverschil om menselijke warmte-energie te absorberen via het hete uiteinde van de generator en elektriciteit op te wekken met behulp van het Seebeck-effect. Vervolgens geeft het koude uiteinde van de generator overtollige warmte-energie af en levert stroom aan de apparatuur via het externe circuit.

Eerst is een gehoorapparaat ontwikkeld. Hier wordt de warmte gewonnen bij het schouderblad: een warme plek dicht bij het oor. Het product sluit nauw aan bij de schouderbladpositie van de rug. Door gebruik te maken van stroomopwekking met temperatuurverschil, wordt het cochleair implantaat continu van stroom voorzien via een korte draad.