Apparaat genereert elektriciteit uit de kou van het universum

Met een infrarood fotodiode gericht op de lucht, oogst een nieuw apparaat elektriciteit uit de temperatuurverschillen tussen de aarde en het bijna absolute nulpunt in de verre ruimte. Het maakt gebruik van dezelfde optoelektronische principes als zonnepanelen. Dat betekent dat die straks wellicht ook ’s nachts elektriciteit kunnen opwekken.

Auteur Shanhui Fan in het artikel in Applied Physics Letters: "Er is een heel mooie symmetrie tussen de oogst van inkomende en die van uitgaande straling."

Het apparaat is in feite een zonnepaneel dat zo is geoptimaliseerd dat het de warmte oogst die het paneel verlaat. Tot nu toe was het niet mogelijk om dat efficiënt te doen. Het vroege prototype genereert 64 nanowatt per vierkante meter. Volgens berekeningen van de internationale groep wetenschappers kan dit ongeveer een miljoen keer meer worden, namelijk 4 Watt per vierkante meter. Dit is aanzienlijk minder dan een zonnepaneel overdag, wanneer het 100 tot 200 Watt per vierkante meter oogst. Het kan echter voldoende zijn om bepaalde apparaten ‘s nachts op te laten draaien. Bovendien claimt Fan dat hetzelfde principe kan worden gebruikt om restwarmte van machines te oogsten.