Categories: Actueel

Antenne die storing uitdooft, voor sneller internet

Er is nu al een tekort aan zendfrequenties en dit tekort wordt steeds groter. Doordat het frequentiespectrum vol raakt zitten er soms diverse signalen op één frequentie. Zo ontstaat er storing; de verschillende apparaten zenden signalen uit op dezelfde plek op hetzelfde moment en op dezelfde frequentie. Zo ontstaan er als het ware botsingen in informatie en wordt draadloos internet trager.  Bram Nauta, professor Integrated Circuit Design aan de Universiteit Twente: "Op dit moment gebruiken we thuis een frequentie voor bijvoorbeeld onze laptop, router en telefoon. Maar over een aantal jaar hebben we thuis tig apparaten die frequenties gebruiken. Dan weet bijvoorbeeld je koffiezetapparaat dat je zo thuis komt en zet het alvast koffie. Daarvoor heeft het apparaat weer een frequentie nodig. Dit geldt voor heel veel apparaten. Onze antenne biedt de oplossing voor het toenemende tekort aan frequenties."

Vier ontvangers

Technisch was het al eerder mogelijk om een antenne te ontwikkelen die storing uitdooft, alleen de uitvoering was erg duur. Michiel Soer ontwierp slimme schakelingen op een chip waardoor deze antenne nu zeer zuinig en goedkoop kan worden geproduceerd. Zijn antenne werkt met vier verschillende ontvangers in plaats van één. Nauta: "Doordat de schakelingen op onze chip de binnenkomende signalen wiskundig bewerken, wordt het verstorende signaal uitgedoofd. Je kunt het systeem vergelijken met het verkeer. De auto’s zijn dan pakketjes met informatie. Op dit moment heeft het verkeer te maken met stoplichten en de auto’s moeten op elkaar wachten. Met de antenne die Michiel heeft ontworpen zijn de stoplichten vervangen door viaducten. De auto’s kunnen altijd doorrijden zonder dat ze op elkaar botsen of hoeven te wachten. Daardoor krijg je sneller internet."

Toepassing

De antenne kan in principe meteen in gebruik genomen worden. Bram Nauta: "Waarschijnlijk is het product binnen twee jaar op de markt verkrijgbaar." De antenne kan worden toegepast in bijvoorbeeld laptops, tablets en routers. Op termijn wordt hij ook toepasbaar voor andere apparaten zoals mobiele telefoons.

Het systeem van Michiel Soer is gepubliceerd in een paper tijdens International Solid tae Circuits Conference 2014 in San Francisco. Het onderzoek maakt deel uit van het Stars project  waar de Universiteit Twente in participeert, samen met NXP, Thales en TNO. Michiel Soer doet onderzoek naar reconfigurable phased arrays  als postdoc in de vakgroep Integrated Circuit Design van de faculteit EWI. Het onderzoek valt binnen het instituut CTIT.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

4 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

4 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

4 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

4 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

4 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

4 dagen ago