Ans Hekkenberg nieuwe ambassadeur Techniekpact (video)

Ans Hekkenberg is de nieuwe ambassadeur voor het Techniekpact. Op voordracht van minister Bussemaker van Onderwijs gaat zij zich binnen deze rol richten op het interesseren van meisjes op het VMBO en MBO voor de techniek. Ans Hekkenberg studeerde natuur- en sterrenkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze heeft een grote passie voor wetenschap en techniek, en ze deelt die graag met anderen. Ze zal de ambassadeursfunctie voor het Techniekpact samen vervullen met André Kuipers, die zich vooral inzet voor het interesseren van jongeren en leerkrachten in het basisonderwijs voor wetenschap en techniek.

Ans Hekkenberg: "Het is heel belangrijk dat er iemand is die kan inspireren om voor wetenschap en techniek te kiezen. Bij mij was het een docent, maar dat kan iedereen zijn. Ik vind het heel erg leuk dat ik die functie mag gaan vervullen voor de jongeren die nu hun keuze moeten maken."

Ambassadeur

In haar rol als ambassadeur zal Hekkenberg via onder andere social media en het geven van presentaties aandacht vragen voor een betere beeldvorming vanuit onderwijs, bedrijfsleven en overheid richting meisjes over technische opleidingen en beroepen. Daarnaast zal zij als rolmodel optreden om haar eigen ervaringen in contacten met meisjes te delen.

Girl for Science

Ans Hekkenberg koos na haar studie natuur- en sterrenkunde voor een carrière in de wetenschapscommunicatie. Ze werkt als communicatieadviseur bij Stichting FOM, een organisatie die natuurkundeonderzoek in Nederland coördineert en financiert. Daarnaast werkt ze als freelance wetenschapsjournalist voor o.a. het maandblad KIJK en de Volkskrant. Bij de Volkskrant is ze een van de auteurs van ‘de Maakbare Wereld’, een rubriek waarin vier handige knutselaars elke week een apparaat bouwen dat het leven veraangenaamt. Ans bouwt gadgets van zonlichttelefoon-opladers tot waterballonkanonnen. Op Twitter deelt Ans haar liefde voor wetenschap en techniek als @GirlForScience.

Techniekpact

Het Techniekpact is een samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Het heeft tot doel het tekort aan gekwalificeerd technisch personeel terug te dringen door de kwaliteit van het techniekonderwijs te verbeteren en meer jongeren voor techniek te interesseren. In het Techniekpact staan 22 concrete acties die gezamenlijk zijn afgesproken door het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid. Door middel van deze concrete acties moet het pact de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector verbeteren.