
Wat doe je als je een paar jaar oude kantbank hebt met analoge besturing, gekoppeld aan een handelingsrobot die maar een beperkt aantal uitvoeringen kan produceren omdat de ombouwtijd naar een ander product, uren, zo niet dagen, duurt? En als er toch verschillende bewerkingen nodig zijn, zoals uithoeken en vormen, om een plaatwerkproduct, in dit geval aluminium bewegwijzeringsborden, te maken? Juist, je laat er een gespecialiseerd bedrijf naar kijken, dat mogelijkheden in huis heeft om bestaande systemen met robotsoftware met elkaar te laten communiceren.
Harry Huiting, productieleider van HR Groep in Leek (Gr.) en kwam zo in contact met Holtech in Zeist. Dat contact resulteerde in een volautomatisch systeem dat manloos 100 000 verkeersborden van verschillende afmetingen per jaar kan maken, met een uiterst korte ombouwtijd.
"Het systeem kan nu gewoon ‘s nachts doordraaien en de geproduceerde borden staan keurig ‘s morgens klaar om verder afgewerkt te worden. Bovendien is de ombouwtijd maar een fractie van de tijd die vroeger nodig was en de unit is zeer gebruikersvriendelijk; iedere operator kan het in een zeer korte tijd leren", zegt Huiting.
Meer productie
Binnen de HR groep is er voor gekozen om alle standaardborden in Leek te gaan maken. De capaciteit moest daarvoor met 40% stijgen en hiervoor werd een productie-unit, gebrukt met een SAFAN CNCLK kantbank van 3 meter, gekoppeld aan een Motoman UP50 handelingsrobot. Deze productie-unit produceerde echter alleen overdag verkeersborden. ‘s Nachts stond de hele machine gewoon stil omdat de operator er dan niet was. Bovendien duurde het omstellen naar een verkeersbord met een andere afmeting uren, zo niet dagen.
Interessante klus
Evert Holland van Holtech kwam voor een interessante klus te staan: De unit moest zodanig worden omgebouwd dat een productieorder door elke operator kon worden gewisseld .Verder was de vraag de producten direct te stapelen in de transportbokken zodat manuele arbeid echt tot een minimum gereduceerd zou zijn.Bovendien moesten alle gangbare afmetingen van bewegwijzeringsborden van 300 x 300 tot 2500 x 1000 mm er op gemaakt kunnen worden.
Het stapelen van de producten geschiedt in de standaard voorraadbokken van de HR groep. De producten moesten rug aan rug gestapeld worden om beschadigingen te voorkomen waarvoor een overpak-station werd toegevoegd aan de gehele cel.
Holtech bouwde de software voor de communicatie tussen de diverse bewerkingsunits en met een relatief kleine besturingskast buiten de beveiligingskooi kan het geheel nu eenvoudig worden bediend en omgesteld. De gehele cel wordt nu aangestuurd vanuit een centrale touchscreen IPC. Deze communiceert met de robot en wisselt tevens de kantbankprogramma’s ten behoeve van de gekozen productafmetingen.
De teach-box van de robot wordt niet meer gebruikt waardoor kennis van de robotbesturing niet meer noodzakelijk is voor de operators.
Een eventuele optredende fout of storing, in bijvoorbeeld één van de sensoren van een unit, wordt op het scherm van de IPC gepresenteerd met daarbij de vermelding welke sensor van welke unit de fout veroorzaakt, opdat storingen snel opgelost kunnen worden.