Amsterdam Arena en Holst Centre onderzoeken luchtkwaliteit in stadion

Amsterdam Arena en Holst Centre gaan samen een systeem voor het bewaken van de luchtkwaliteit (air quality monitoring, AQM) demonstreren tijdens een concert van Rihanna op 17 juni. Het systeem is gebaseerd op een innovatief IoT sensorplatform van Holst Centre. Een netwerk van multi-sensor nodes meet de omgevingsomstandigheden op diverse plaatsen, van het veld tot het dak. De meetgegevens worden doorgestuurd naar de Arena Innovations Room en kunnen worden gebruikt voor het fijnregelen van het klimaat in het stadion.

Bij concerten kan de Arena plaats bieden aan 68 000 mensen. Het dak kan volledig worden gesloten bij slecht weer, of om geluidsoverlast te voorkomen. Weersomstandigheden, het aantal bezoekers en openen of sluiten van het dak kunnen het klimaat in het stadion beïnvloeden. Bovendien kunnen mensen verschillende omstandigheden ervaren, afhankelijk van de plaats waar zij zich in het stadion bevinden.  

"Onze eerste prioriteit is te zorgen dat bezoekers de best mogelijke omstandigheden ervaren. Een belangrijke factor daarbij zijn de omgevingsomstandigheden en het comfort voor alle bezoekers. En we onderzoeken actief hoe innovatie en techniek ons kunnen helpen om dat in het kader van ons Amsterdam Innovations Arena initiatief te realiseren. Samenwerking met Holst Centre onderstreept die visie", aldus een woordvoerder van de Arena..

De test wordt gedaan met een draadloos netwerk met low-power multi-sensor nodes. Elke node kan verschillende parameters meten; deze demo richt zich op temperatuur, relatieve vochtigheid en CO2-niveaus. De sensordata worden via een gateway doorgegeven aan het internet en teruggekoppeld naar het regelcentrum in de Arena Innovations Room. Hier wordt de informatie op een scherm gepresenteerd, als getalen, een grafiek of een kaart. 

Het systeem levert realtime informatie over de luchtkwaliteit en maakt het mogelijk om plekken waar te nemen met verminderde luchtkwaliteit. Het werkt ook als een early-warning systeem voor afnemende luchtkwaliteit. In een volgende stap wordt het IoT sensornetwerk opengesteld voor innovators, die dan andere applicaties voor het stadion van de toekomst kunnen testen. 

"Omgevings-monitoring en de rol daarvan bij het verbeteren van comfort en gezondheid is van belang voor de hele wereld en een belangrijk research-topic van Holst Centre. We hebben een modulair, laagvermogen platform ontwikkeld voor milieubewaking via het Internet of Things. Dat platform kan eenvoudig worden uitgebreid voor het meten van een scala aan omstandigheden, zoals vervuiling, trilling, lichtintensiteit en meer. De samenwerking met wereldberoemde namen als de Amsterdam Arena biedt ons de kans om onze technologie te testen en het potentieel ervan te demonstreren", zegt René Elfrink, projectleider IoT testbeds bij Holst Centre.