Al ruim 30 000 inschrijvingen voor gratis online cursussen TU Delft

Voor de eerste twee gratis MOOC’s (Massive Open Online Courses) van de TU Delft hebben zich al ruim 30 000 cursisten aangemeld. ‘Solar Energy’ heeft tot nu toe 21000 inschrijvingen, ‘Introduction to Water Treatment’ ruim 9000. Beide MOOC’s beginnen op 16 september 2013. De inschrijvin werd begin mei opengesteld en stijgt sindsdien gestaag.

Via de MOOC’s heeft iedereen, waar ook ter wereld, gratis online toegang tot de kennis van de TU Delft. Iedereen mag de cursussen volgen, zonder vooropleiding of ingangstoets. MOOC’s worden gegeven in een vaste periode van tien weken en met interactie-mogelijkheden tussen medecursisten. Deelnemers krijgen huiswerk en kunnen de cursus afsluiten met een certificaat van deelname. Het volledige materiaal van de vakken komt op het platform edX: naast video-opnames, zijn dat ook cursusmateriaal en proeftentamens.

Een van de redenen dat de TU Delft voor edX kiest, is dat het materiaal daar met een open licentie gepubliceerd kan worden. Daardoor kunnen ook anderen het materiaal gebruiken.

Gestage stijging

"De aanmeldingen lopen gestaag doo"’, zegt Jules van Lier van ‘Introduction to Water Treatment’. "Als dat tot in september zo door gaat, hebben we zo’n 65 000 inschrijvingen". Ter vergelijking: de TU Delft heeft 17 500 ‘on campus’ studenten.

De top-vier van landen van herkomst is voor beide cursussen gelijk: de Verenigde Staten (zo’n 14% van de aanmeldingen), India (plm 11%), Brazilië  en Spanje (beide zo’n 3%). Uit Nederland, het negende land van herkomst, zijn er tot nu toe zo’n 540 inschrijvingen voor de twee cursussen samen.

De meeste cursisten zijn twintigers. De jongste inschrijver tot nu toe is 12 jaar, de oudste is 63 jaar.

Introductie

Op 16 september 2013 starten Introduction to Water Treatment Engineering en Solar Energy. Introduction to Water Treatment is bedoeld als een introductie tot waterzuiveringstechnologie. De MOOC Solar Energy leert ondermeer hoe een compleet zonnecelsysteem is te ontwerpen.

Derde en vierde MOOC

Volgend jaar lanceert de TU Delft nog twee MOOC’s: Introduction to Aerospace Engineering en een MOOC op het terrein van Next Generation Infrastructures. Steeds meer gerenommeerde universiteiten publiceren cursussen als ‘Massive Open Online Course’ op edX of andere platforms. Online onderwijs biedt mogelijkheden om grote groepen te onderwijzen. De TU Delft vindt het belangrijk om daar nu al ervaring mee op te doen en het te onderzoeken.

Kijk voor meer informatie  op de website van de MOOC’s.