Airconditioning op propaan is vele malen duurzamer

De huidige hittegolven die in de toekomst waarschijnlijk in ernst en frequentie zullen toenemen, zorgen voor een toename van het gebruik van airconditioners, waardoor het milieu wordt bedreigd met hun hoge energieverbruik en koelmiddelen met een hoog opwarmingspotentieel. Een nieuwe studie constateert dat het overschakelen naar propaan als koelmiddel de wereldwijde temperatuurstijging door ruimtekoeling zou kunnen verminderen.

Airconditioning op propaan is vele malen duurzamer

Als de huidige temperatuurtrends zich voortzetten, zal de energiebehoefte van ruimtekoelers in 2050 meer dan verdrievoudigen. Afgezien van het stijgende energieverbruik, bedreigen ruimtekoelers het milieu op verschillende manieren: door gebruik te maken van gehalogeneerde koelmiddelen met een hoog aardopwarmingsvermogen.

Split-airconditioners (Split AC’s) die gebruikmaken van een binnen- en een buitenluchtunit die via leidingen met elkaar zijn verbonden, zijn de meest voorkomende apparaten die worden gebruikt voor ruimtekoeling. Ze gebruiken meestal HCFC-22 en HFC-410 als koelmiddelen, beide gekenmerkt door een zeer hoge score voor het aardopwarmingsvermogen, tot 2256, wat betekent dat ze tot 2256 keer meer warmte vasthouden dan koolstofdioxide gedurende 100 jaar. Aangespoord door het Kigali-amendement van het Montreal Protocol, zijn veel fabrikanten op zoek naar alternatieve koelmiddelen met lagere scores voor het aardopwarmingsvermogen, zoals HFC-32. Met een score van 771 voor het aardopwarmingsvermogen vormt HFC-32 echter nog steeds een aanzienlijk klimaatrisico.

Een studie onder leiding van IIASA-onderzoeker Pallav Purohit in samenwerking met onderzoekers van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties en de Universiteit van Leeds, toonde aan dat we door over te schakelen op propaan, een alternatief koelmiddel met een laag (<1) aardopwarmingsvermogen voor ruimtekoeling, kunnen we een stijging van de mondiale temperatuur met 0,09 °C tegen het einde van de eeuw vermijden.

In de studie gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS), gebruikten onderzoekers het IIASA Greenhouse Gas – Air Pollution Interactions and Synergies (GAINS) -model om de baseline-scenario’s voor de emissie van gehalogeneerd koelmiddel te vergelijken met scenario’s voor het overschakelen tot HFC-32 of propaan. Terwijl de overstap naar HFC-32 ook de wereldwijde temperatuurstijging verminderde (0,03°C tegen het einde van de eeuw), bleek propaan de superieure oplossing op het gebied van duurzaamheid.

“Propaan vertoont aanzienlijke milieuvoordelen door goede energieprestaties en een aardopwarmingsvermogen van minder dan 1. In split-AC’s tot 7 kW kan propaan worden geclassificeerd als een technisch valide alternatief voor HFC-aangedreven split-AC’s”, zegt Purohit.

De apparaten bestaan al in China en India

Energie-efficiënte split-AC’s op propaan zijn al commercieel verkrijgbaar op de Chinese en Indiase markt. Ondanks dat ze vergelijkbaar presteren met split-AC’s die HFC-32 gebruiken, en zelfs beter dan de momenteel wijdverbreide apparaten die HFC-410A en HCFC-22 gebruiken, verbieden sommige nationale voorschriften het gebruik ervan, voornamelijk vanwege normen en codes die het gebruik van koelmiddelen met een hogere ontvlambaarheid beperken, waardoor hun bredere acceptatie wordt belemmerd.

“Om de ambitieuze doelstellingen van de EU voor klimaatneutraliteit voor 2050 te halen, is vroegtijdige en agressieve actie nodig. Op korte termijn kan het ombouwen van nieuwe airconditioningsystemen naar milieuvriendelijkere koelmiddelen hun klimaatimpact aanzienlijk verminderen, wat de urgentie onderstreept van het actualiseren van de normen voor beleidsmakers”, besluit Purohit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)