Airbag voor motorrijders

Vrijwel iedereen kent wel iemand die betrokken is geweest bij een motorongeluk. ‘Airbag for Bike’ is een gepatenteerd airbag-ontwerp van Forteon dat tot doel heeft het leven van motorrijders te beschermen en te redden

De airbag is voorzien van een gordelsysteem dat minder hinderlijk zit dan een veiligheidsgordel in een auto. Er is geen speciale jas of ingewikkelde uitrusting nodig. De rijder bevestigt de heupgordel aan de motorfiets en is klaar om veilig te rijden. Met behulp van slimme elektromagnetische technologie worden de gespen automatisch losgemaakt als de berijder van de motorfiets wil springen in een scenario met een laag risico, of als de berijder probeert op te staan van de motorfiets terwijl deze stilstaat.

Beschermende cocon
De airbag wordt alleen geactiveerd als de motorfiets met een bepaalde snelheid rijdt en verschillende bewegingssensoren een plotselinge vertraging detecteren, een plotselinge versnelling (indien de motor van achteren wordt geraakt) of een verlies van evenwicht dat niet door een mens kan worden gecorrigeerd. De gespen houden bij een ongeval de airbag zachtjes tegen de berijder aan terwijl een beschermende cocon wordt gevormd. De airbag blijft na het ongeval nog een paar seconden opgeblazen en loopt vervolgens leeg, zodat de motorrijder zich naar een veilige plek kan verplaatsen.

Prototype
Via crowdfunding wordt financiering gezocht om volledig functionerende prototypes te maken voor crashtesten, voor licentieverlening en productie van de airbag. De campagne op Indiegogo loopt nog tot 1 april 2019, en dat is geen grap. De bedenkers hebben al een prototype ontwikkeld met sensoren, een voorlopig opblaassysteem en rudimentaire airbags. Het eerste prototype maakt gebruik van CO2 containers, terwijl het volledig functionele prototype gebruik zal maken van een vast drijfgas of hybride systeem. Het doel is om zoveel mogelijk typen motoren te ondersteunen. Het huidige ontwerp is alleen geschikt voor solorijders, het is de bedoeling om later ook een duo-airbag te ontwikkelen.

Info: www.airbagforbike.com