AI wekt The Beatles tot leven

Kunstmatige intelligentie (AI) wordt nu gebruikt om liedjes van The Beatles, die tot op de dag van vandaag de beroemdste band ter wereld zijn, opnieuw te creëren en opnieuw te verbeelden. Een aantal van de AI-tracks die zijn gemaakt om te klinken alsof ze door The Beatles zijn gezongen, gaan viral op YouTube.

https://youtu.be/sqtgWShoAv4

Een maker met de naam ‘Dae Lims’ op YouTube heeft verschillende nummers uitgebracht die kunstmatig zijn gemaakt met de stemmen en composities van Lennon, McCartney, Harrison en Starr. Maar het lijkt er nu op dat sommige van die video’s door YouTube zijn verwijderd nadat Universal Music Group (UMG) een klacht indiende, verwijzend naar een auteursrechtclaim.

Het verwijderde nummer was ‘New’ van Paul McCartney, dat in 2013 werd uitgebracht. Dae Lims’ versie klinkt alsof de hele band het uitvoerde. Een nummer van John Lennon, ‘Grow Old With Me’, werd door Dae Lims verrijkt met het stemgeluid van McCartney.

Een YouTube-gebruiker plaatste de volgende opmerking: “De tranen begonnen te stromen bij McCartney’s stuk … Dae, je hebt een oude man aan het huilen gemaakt … je bent een genie.”

In 1968 namen The Beatles fragmenten op van een nummer dat ze “Watching Rainbows” hadden genoemd, maar dat nooit volledig werd uitgebracht. YouTuber, John Winston Lennon heeft nu een AI-versie van het nummer uitgebracht.

Een genot voor fans, maar een bedreiging voor de muziekindustrie

YouTube, Spotify en andere muziekstreamingservices zitten vol met AI-brouwsels. Ontwikkelaars voeren grote hoeveelheden gegevens door naar AI-algoritmen die, na bestudering van de stijlen van verschillende artiesten, de akkoorden en de tracks van een artiest, gelijkaardige muziek creëren, vaak niet waarneembaar voor een volger of een fan.

Vorige maand moest Spotify een door AI gegenereerd nummer van Drake en The Weeknd verwijderen, genaamd “Heart On My Sleeve”. UMG, die beide artiesten vertegenwoordigt, zei dat de plaatsing van het nummer “aantoont waarom platforms een fundamentele wettelijke en ethische verantwoordelijkheid hebben om te voorkomen dat hun diensten worden gebruikt op een manier die artiesten schaadt.”

Bovendien stuurde UMG ook een waarschuwingsmail naar online streamingdiensten, met het advies om AI-bedrijven geen toegang te geven tot auteursrechtelijk beschermde muziek “zonder de vereiste toestemming te verkrijgen” om hun machines te trainen.

Kort daarna moest Spotify tienduizenden door AI gegenereerde nummers van zijn platform halen nadat de streamingdienst lucht kreeg van ‘kunstmatige streaming’ door de uploaders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *