Zinloze exercitie

Total Cost of Ownership was het thema van het seminar over het elektronicaproductie-proces. Maar de eerste spreker, consultant Niels Malotaux, toonde zich direct al een eigenzinnige engineer: “Het gaat niet om de kosten, het gaat om de opbrengst”.

De kosten, en ook een belangrijk deel van de opbrengst, worden al bepaald in de ontwerpfase. Malotaux richtte zich in zijn presentatie vooral op de betrouwbaarheid van het ontworpen product en sprak daarbij de designers streng toe: "Alles wat niet goed werkt heeft een oorzaak. Alles wat een oorzaak heeft is te voorkomen".

Je moet dus weten wat er fout kan gaan. Een begrip als MTBF (mean time before failure) vindt hij daarbij volkomen nutteloos. "Je kunt dat voor veel geld (laten) uitrekenen, maar het is een zinloze exercitie. Als er bijvoorbeeld elco’s in je product zitten, weet je dat die vanaf dag 1 beginnen te slijten. En je kunt dan heel nauwkeurig uitrekenen wanneer ze kapot zijn. Dat heeft niets met MBTF te maken, maar is wel bepalend voor de levensduur van je product".

Zijn advies: lees de datasheets van de gebruikte componenten heel goed, die bevatten vaak te weinig informatie, maar nooit teveel!