Zeven redenen waarom ledverlichting zinvol is in industrie

Ledverlichting heeft de hele conventionele verlichtingsmarkt overhoop gehaald. Dat gebeurt nu ook voor industriële toepassingen.

Verlengde levensduur, gereduceerde energieconsumptie, minder onderhoud… Tegen 2030 zal volgens het Amerikaanse Department of Energy ledverlichting jaarlijks 190 terawattuur elektriciteit besparen, wat overeenkomt met $15 miljard. En om het nog mooier te maken: de prijzen van lampen en armaturen blijven dalen. Daardoor overweegt een toenemend aantal facility managers de overstap naar ledverlichting.

Zeven overwegingen

  • 1. Energie efficiency

Led’s gebruiken ongeveer 40 … 70 % minder dan traditionele gloeilampen, fluorescentielampen en halogeenverlichting. Dat leidt dus tot een substantiële kostenbesparing. Deze besparingen. Deze besparingen wegen nog zwaarder in toepassingen waarin het licht voor het grootste deel van de tijd brandt.  Bovendien kunnen ledarmaturen het licht hemisferisch (half bolvormig) richten, of in specifieke richtingen, in tegenstelling tot conventionele peertjes die licht bolvormig, dus in alle richtingen uitstralen en daarmee energie verspillen. Deze richtmogelijkheid reduceert verspild licht en energie, wat verder bijdraagt aan besparing.

  • 2. Lange levensduur

In tegenstelling tot gloeilampen stoppen led’s er niet zomaar mee: ze gaan na verloop van tijd minder licht geven. Kwaliteitsled’s hebben een levensduur van 100 000 uur op L70, of ten minste 70% van de initiële lichtopbrengst, afhankelijk van de lamp en het armatuur. Ledsystemen kunnen werk besparen in vergelijking met conventioneel licht: dank zij de langere levensduur hoeven lampen minder vaak te worden vervangen.  

  • 3. Duurzaamheid

Ledsystemen zijn solide en ook dat draagt bij aan het beperken van de onderhoudskosten. Omdat ze geen gloeidraad of glazen behuizing hebben, zijn ledarmaturen breukbestendig en grotendeels immuun voor trillingen of andere  mechanische krachten. Dat maakt ze bij uitstek geschikt voor de industriële omgeving. Traditionele verlichting zit gewoonlijk in een glazen of kwarts exterieur, terwijl led’s zijn bevestigd op een printkaart en verbonden met gesoldeerde aansluitingen, die weliswaar gevoelig kunnen zijn door schokken en dergelijke – maar niet meer dan je smartphone.

  • 4. Direct aan

Veel fluorescentie en HID-lampen leveren niet onmiddellijk hun volledige helderheid; vaak duurt het ongeveer drie minuten voordat ze hun maximale opbrengst halen.  Ledsystemen daarentegen leveren direct 100% output en hebben ook geen herstart-vertraging. Voor industriële toepassingen is dat cruciaal, bijvoorbeeld na spanningsuitval en in de vroege ochtenduren.

  • 5. Vaak schakelen

Traditionele lichtbronnen hebben een kortere levensduur naarmate ze vaker aan- en uitgeschakeld worden. Ledsystemen zijn daarvoor ongevoelig. Als je een systeem overweegt met slimme besturing, bijvoorbeeld aanwezigheidsdetectie en benutting van daglicht, is ledverlichting de perfecte keuze.

  • 6. Besturing

De momenteel beschikbare geavanceerde besturingssystemen zijn maar beperkt toepasbaar voor fluorescentie- en HID-lampen. Ledsystemen zijn echter halfgeleidercomponenten, wat betekent dat ze inherent compatibel zijn met geavanceerde besturingsopties.

  • 7. Geen IR- of UV-emissie

Minder dan 10% van het vermogen dat wordt gebruikt door gloeilampen wordt feitelijk omgezet in zichtbaar licht; het grootste deel van het vermogen wordt omgezet in infrarood (IR) of uitgestraalde warmte. Excessieve hitte en ultraviolet straling (UV) vormen een verbrandingsrisico voor mensen en materialen, wat extra zorgwekkend kan zijn in een industriële omgeving met bijvoorbeeld gevaarlijke chemicaliën en geavanceerde machinerie.  Ledsystemen stralen vrijwel geen IR of UV uit. Snelle ontwikkelingen in ledverlichting, met nog meer verbeteringen in de toekomst, hebben geresulteerd in lagere kosten en hogere betrouwbaarheid van led’s.

Maar terwijl het verleidelijk kan zijn om aan te nemen dat led’s de juiste keuze zijn voor alle toepassingen, dank zij hun energie-efficiëntie, moet de selectie zijn gebaseerd op een combinatie van factoren, inclusief de lichtkwaliteit en -distributie, dimbaarheid en verwachte levensduur.

Bron: GE Lighting