X-plore electronics met multifunctionele Kompasklok

Een onmisbaar instrument voor de ‘X-plorer’ is wel het kompas: met doelloos rondjes lopen zijn nog geen grote ontdekkingen gedaan. De traditionele beursgadget voor bezoekers aan de sector Industriële Elektronica is daarom deze keer bijzonder toepasselijk: een kompasklok. En die omschrijving dekt de lading nog maar nauwelijks; er mag gerust worden gesproken over het Zwitserse Zakmes onder de kompasklokken.

 De kompasklok omvat, zoals de naam aangeeft, natuurlijk een kompas en een klok, maar beschikt daarnaast over een scala aan functies, waaronder een dobbelsteen, een infrarooddetector en een waterpas. Bovendien kunnen slimme en handige elektronicaknutselaars daar, door de vrij toegankelijke software hun eigen toepassingen aan toevoegen.

Beursbezoekers kunnen op een aantal stands de onderdelen (als batterijen en software) voor de volledige geassembleerde kompasklok verzamelen en hem vervolgens laten testen en activeren. Twintig bedrijven uit de elektronicabranche hebben daarvoor de ontwikkeling en de productie van 2000 van deze kompasklokken mogelijk gemaakt, door componenten te leveren, een deel van de productie en het testen voor hun rekening te nemen of door te sponsoren.

3D-muis

De Kompasklok kan via de aanwezige usb-poort worden aangesloten op de pc, hierdoor is hij te gebruiken als 3D-muis. Door de aanwezige ‘open-drain’ uitgang is het mogelijk zelfontworpen schakelingen aan te sluiten. Denk hierbij aan het aansturen van bijvoorbeeld een extern relais waardoor er ook een lamp op het lichtnet geschakeld kan worden, maar ook het aansluiten van een eenvoudige ledstrip behoort tot de mogelijkheden. Via de te downloaden pc-software is het mogelijk belangrijke meetgegevens uit de Kompasklok, bijvoorbeeld van de kompassensor, op het scherm te tonen.

Ymif

De kompasklok is bedacht door het Haagse elektronica-ontwikkelbedrijf Ymif Engineering. Ymif ontwikkelt en begeleidt sinds 1999 uitdagende elektronica projecten en richt zich zowel op productontwikkeling (software en hardware) als productie van elektronica en mechatronica.

het team van Ymif Engineering bij de ontwikkeling van technologie voor geavanceerde software en elektronica.

De assemblage van de gadget wordt uitgevoerd door AssemblyPartner, een bekende speler in de wereld van electronic manufacturing services. AssemblyPartner is namelijk op  initiatief van zes enthousiaste mensen ontstaan uit het voormalige Drechtwerk Elektronica. De afgelopen maanden is er hard gewerkt aan de vormgeving van dit bedrijf, dat gebruik maakt van een hightech machinepark en de nieuwste productietechnologieën.

Eurocircuits uit Mechelen (B) verzorgde de productie van de printplaten. PCB-fabrikant Eurocircuits is gespecialiseerd in prototypen en kleine series en verwacht met 180 medewerkers op diverse locaties in Europa dit jaar zo’n 60 000 verschillende bestellingen te verwerken. Eurocircuits laat overigens iedereen meekijken in de interne keuken, met een wekelijkse blog op www.eurocircuits.com.

Romex bouwt de testopstelling op basis van de 6TL Engineering Smartfixture. Deze Smartfixture is gekozen, omdat hij zeer geschikt is voor het functioneel testen van kleine series (ook voor grote series trouwens). Het gebruik van een testmal of testfixture zorgt ervoor dat iedere KompasKlok na productie op alle testpunten wordt gecontacteerd met behulp van verende testpennen of testprobes. Deze testprobes op hun beurt zijn verbonden met de meet en schakelelektronica. Het testprogramma, dat speciaal voor de Kompasklok is ontwikkeld, zorgt er dan vervolgens voor dat de KompasKlok volledig automatisch wordt getest en geverifieerd.

De operator legt een Kompasklok in de testfixture, sluit de fixture waardoor er contact wordt gemaakt en het testprogramma start. Vervolgens wordt de KompasKlok getest en goed of fout bevonden waarna de operator de geteste Kompasklok weer uit testfixture neemt en de volgende nog te testen Kompasklok in de testfixture plaatst. Een eventuele foute Kompasklok wordt gerepareerd en opnieuw aangeboden aan de SmartFixture om te kijken of de reparatie succesvol is geweest.

Wie de gratis Kompasklok op de beurs wil bemachtigen, dient zich aan te melden via de bezoekersregistratie op http://www.hetinstrument.nl/.