Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je hebt een fantastisch idee, je collega’s reageren enthousiast en vinden allemaal dat je er iets mee moet doen. Vol energie maak je een plan, maar dan… Waar begin je? Hoe pak je het aan? Voor je het weet, ben je zes maanden verder en is iedereen (inclusief jijzelf) je fantastische idee vergeten. The story of your life? Dan is de presentatie van Jeroen Rondeel van Blue Engineering tijdens het Hardware Design seminar een aanrader.
Door: FHI
De Venlose engineer en ondernemer spreekt op 29 september tijdens de WoTS over het ontwikkelproces van een nieuw product. Aan de hand van een concreet voorbeeld, de plasmagenerator ‘Blue Plasma’, beschrijft hij welke stappen zijn bedrijf Blue Engineering neemt om van een creatieve brainstormsessie te komen tot een gevalideerd prototype en eindproduct.
Rondeel weet waar hij het over heeft, want hij en zijn collega’s stonden aan de wieg van tientallen nieuwe producten. Meestal in opdracht van klanten, maar soms ook op eigen initiatief. Een van de meest recente innovaties van eigen makelij is een apparaat dat schadelijke stikstofuitstoot reduceert tot nul. “Ik neem de Blue Plasma bewust als voorbeeld omdat we dit apparaat from scratch hebben bedacht en ontwikkeld,” vertelt Rondeel enthousiast.
“Aanleiding voor de ontwikkeling was de revolutionaire ontdekking van wetenschappers van de TU Eindhoven over de bacterie-en virusdodende werking van plasma (een andere naam voor bliksem). Wij vroegen ons af of we dit principe ook zouden kunnen toepassen bij stikstof. Dat bleek zo te zijn. Zo is onze ‘productcreatiereis’ begonnen; als een creatief idee tijdens een vergadering”.
De essentie centraal
“Door schade en schande heb ik geleerd hoe belangrijk het is om al bij de start van een productcreatieproces de essentie centraal te stellen. Welke functies zijn écht noodzakelijk voor het functioneren van het product (critical-to-quality) en wat zijn de toeters en bellen. Door dit helder te krijgen aan de tekentafel, voorkom je dat je verzandt in gesprekken over specs die wel leuk zijn, maar die geen meerwaarde hebben. Voor je het weet, verspil je uren met ontwerpen die je uiteindelijk nooit gebruikt.”
“Daarom nodigen we al in de eerste fase van het proces een industrial engineering partner uit om met ons mee te denken. Die weet namelijk precies wat er wel en niet mogelijk is tijdens de productiefase. Je kan van alles bedenken maar als het uiteindelijk niet maakbaar is, heb je al die tijd en moeite voor niks geïnvesteerd.”
Modulair werken
“Een tweede manier om tijd en moeite te besparen, is door modulair te werken. Waar mogelijk maken we gebruik van bestaande technologieën zodat we sneller weten of een apparaat functioneert zoals beoogt. Voor de Blue Plasma is het bijvoorbeeld van groot belang dat het vermogen een lage ruis heeft. De vermogenselektronica moet stabiel werken in een nauwkeurig proceswindow. Dit is essentieel voor de kwaliteit. Daarom zijn we al in de ontwerpfase op zoek gegaan naar bestaande vermogenselektronica die aan deze strenge kwaliteitseisen voldoet. Zo hoeven we niet opnieuw het wiel uit te vinden. Uiteindelijk hebben onze engineers een controlemechanisme ontwikkeld waarmee we plasma zeer betrouwbaar kunnen laten werken. Daar hebben we een patent op. Je kan beter een paar euro meer uitgeven aan elektronica die stabiel werkt, dan achteraf te controleren en te corrigeren.”
“Elk product bevat componenten die kwetsbaarder zijn, omdat ze bijvoorbeeld vaak gebruikt worden en daardoor sneller slijten. Als je dat weet, kan je twee dingen doen: óf je accepteert dat het eindproduct een kortere levensduur heeft óf je investeert in een kwalitatief hoogstaand component dat ver boven de kritische tijdsgrens uitstijgt. Wij kiezen voor dat laatste. Het komt de productbetrouwbaarheid ten goede en uiteindelijk willen onze klanten dit ook.”
Durf
“Duurzaamheid vinden wij erg belangrijk. Daarom zetten wij ook altijd een verouderingstest in om te kijken hoe een product over 10 of 15 jaar functioneert. Dat moet je durven, maar uiteindelijk bespaar je er kosten mee. Door het hardware design direct bij de start goed op te pakken, ga je de componenten op een industriële manier produceren. Je beperkt foutpercentages tijdens de productie en verlaagt daardoor de productiekosten.”
“Tijdens de lezing over Hardware Design zal ik meer over het ontwikkelproces zelf vertellen”, sluit Rondeel af. “Belastingstellenden die meer willen weten over onze innovaties zijn van harte welkom op onze stand in het DevelopmentClub/IoT paviljoen, nummer 9B076.”
Meer weten?
Tijdens het Hardware Design seminar op de WoTS-beurs, op 29 september in de Jaarbeurs in Utrecht, vertelt Rondeel meer over het hardware design proces van Blue Engineering. Rondeel bijt het spits af om 9.30 uur. De toegang tot de beurs en de lezing is gratis, maar je moet je wel van tevoren registeren.