Workshop EMC van installaties

Op dinsdag 27 maart 2007 organiseert de Nederlandse EMC-ESD Vereniging een workshop met als titel ‘EMC van installaties’. De workshop vindt plaats van van 13.00 tot 17.00 uur bij de Vereniging FME-CWM, Boerhaavelaan 40 Zoetermeer.

De elektrotechnische installatiebranche kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan werkzaamheden, van eenvoudig kabel- en aansluitwerk door de “huisinstallateur om de hoek” tot levering van complete turn-key projecten inclusief ontwerp van complexe gebouwof industriële installaties door de elektrotechnisch aannemer. De toegepaste elektrische- en elektronische apparatuur dient algemeen te voldoen aan (wettelijke) eisen voor EMC (Elektro Magnetische Compatibiliteit), waarbij de emissie en immuniteitsniveaus zouden moeten aansluiten bij de gebruiksomgeving van de installatie. Echter, vaak blijkt dat de installatietechniek ten aanzien van aarding, afscherming en kabelscheiding kritisch is en in belangrijke mate bepaalt of de installatie storingsvrij werkt of niet. De installateur speelt een belangrijke rol.

Doel
Demonstratie en instructie van de praktische aspecten van het EMCgedrag van installaties. Welke
maatregelen moet je treffen om EMCstoringen te voorkomen? Waarop te letten? Tips, trucs en valkuilen. Met een minimum aan theoretische achtergronden ligt de nadruk van de workshop op de praktijk van uit te voeren EMC maatregelen. Doelgroep Iedereen die verantwoordelijk is (of wordt) voor ontwerp, installatie, inbedrijfstelling en onderhoud van en aan installaties, zoals ontwerpers, installateurs, werkvoorbereiders, monteurs en studenten. Organisatie
De workshop zal bestaan uit een algemene inleiding en 3 parallelsessies van elk ongeveer 45 minuten waarbij aan de hand van enkele praktijkopstellingen basis EMC-maatregelen zullen worden gedemonstreerd en toegelicht. Om praktische / didactische redenen zal het aantal deelnemers beperkt blijven tot maximaal 45.

Docenten
– Ing. Mart Coenen van Philips Applied Technologies, Electromagnetics & Cooling Competence Center
– Ing. Gert Gremmen van ce-test, qualified testing B.V.
– Ing. Kees Post van Lambda Engineering B.V.
De docenten hebben een zeer ruime ervaring met het oplossen van EMC-gerelateerde storingen in elektrotechnische apparaten, systemen en installaties. Vanuit deze ervaring zijn ze in staat om aan te geven hoe dergelijke storingen voorkomen kunnen worden, veelal met eenvoudige maatregelen waarvan de kosten in geen verhouding staan tot de kosten die gemoeid zijn met elektromagnetische verstoringen.

Kosten
De deelnamekosten bedragen 75 Euro (exclusief BTW). Leden van de Nederlandse EMC-ESD Vereniging betalen 45 Euro (exclusief BTW). De deelnamekosten voor studenten bedragen 20 Euro (inclusief BTW), ter plaatse te voldoen op vertoon van een collegekaart.

Programma
12.30 uur Ontvangst en inschrijving
voor de deelnemers is een lunchbuffet beschikbaar
13.00 uur Welkom en opening
door Chris van den Dries, secretaris van de EMC-ESD Vereniging
13.10 uur Inleiding ‘Waarom maakt goede installatietechniek het verschil?’.
door Kees Post van Lambda Engineering.

Parallelsessies:
– ‘Praktische EMC-aspecten van industriële meet- en regelinstallaties’
Kees Post
– ‘EMC in grote systemen’
Mart Coenen
– ‘Aspecten van geleide immuniteit in installaties’
Gert Gremmen
13.30 uur 1e parallelsessie
14.20 uur pauze
14.30 uur 2e parallelsessie
15.20 uur pauze
15.40 uur 3e parallelsessie
16.30 uur Afsluiting: Belangrijkste leerpunten en eventuele vragen
17.00 uur Drankje en hapje

Aanmelding
Aanmelden kan via de website van de Nederlandse EMC-ESD Vereniging www.emc-esd.nl tot uiterlijk 16 maart 2007.