Wisselende klimaatprofielen met lage temperaturen

Het familiebedrijf Binder uit Tuttlingen behoort wereldwijd tot de grootste specialisten in simulatiekasten. Met de compacte MKFT 115 breidt de onderneming zijn productassortiment uit voor industriële toepassingen met wisselende klimaatprofielen en lage temperaturen.

De milieusimulatiekast MKFT 115 voorziet in dynamische, wisselende klimaatprofielen tussen -70 °C en 180 °C.  Grote prestatiereserves en een snelle koeling maken deze milieusimulatiekast tot een high-endproduct voor complexe, standaardconforme klimaatproeven in de industrie.

De kast is uitgerust met een elektronisch geregelde klimaattechnologie. Daarbij zorgt een horizontale, van beide zijden van het apparaat komende luchtstroom voor een grote temperatuurnauwkeurigheid en reproduceerbare gegevens. Door de gelijkmatige zachte luchtcirculatie is de temperatuurverdeling in de ruimte 30% nauwkeuriger dan bij conventionele testkasten. Bovendien is de vochtigheidsvariatie met een factor 1,2 nauwkeuriger en dat is onafhankelijk van de monstergrootte of -hoeveelheid. Tot slot heersen ook bij volle belading op het volledige monstermateriaal homogene klimaatcondities.

Het bevochtigings- en ontvochtigingssysteem wordt elektronisch geregeld en is voorzien van een capacitieve vochtigheidssensor. Deze werkt onafhankelijk van de milieucondities (zoals bijvoorbeeld luchtdruk), is onderhoudsvrij en even snel als nauwkeurig. Daardoor kan ook het bevochtigingssysteem dynamisch reageren. De innovatieve dampdrukbevochtiging ondersteunt dit proces en staat garant voor een homogene, optimale bevochtiging in de volledige binnenruimte. De kast kan een klimaat realiseren met een relatieve vochtigheid van 10% tot 98% en een temperatuur van 10 °C tot 95 °C. Zonder vochtigheid is zelfs een temperatuurgebied van -70 °C tot 180 °C haalbaar. Ten opzichte van gangbare testkasten is het temperatuurspectrum van de MKFT-serie tot 1,6 keer groter en het klimaatbereik tot 1,3 keer.

De MKFT-kasten zijn ook geschikt voor snelle veranderingen in temperatuur en klimaat, bijvoorbeeld voor materiaalproeftoepassingen. Net als zijn grotere voorganger, de MKFT 240 heeft de MKFT 115 een snelle koeling volgens een proportionele curve (5 K/minuut). De testkast is 1,6 keer sneller dan andere units op de markt en is daarmee optimaal voor normgebaseerde klimaattesten.

De MKFT-serie is bovendien uitgerust met gebruiksvriendelijke kenmerken zoals het praktische binnenruimteconcept en het besturingspaneel met LC-display. De unit kan eenvoudig worden beladen en de testmonsters blijven gemakkelijk toegankelijk. De MKFT 115 heeft een stabiel frame met wielen zodat hij eenvoudig verplaatsbaar is. Andere kenmerken zijn een verwarmd kijkglas met ledverlichting, programmeerbare condensatiebeveiliging voor monsters en instelbare curvefunctie via de programma-editor. De geïntegreerde wateropslagtank kan van de voorzijde van de unit worden gevuld.

Binder Benelux