Winstgevende technologische duurzaamheid

Duurzame producten kunnen ook winstgevend zijn: dat is de overkoepelende boodschap van het congres op vrijdagochtend. Het seminar is geheel gewijd aan technologische producten met een duurzaam effect die zich al hebben bewezen. Een reeks aan innovaties en technologieën trekt aan de toehoorders voorbij, zoals elektrische mobiliteit, zonnepanelen, een led TV en een slimme thermostaat.

‘Kennis van zaken is de basis van de strategische richting voor alle productontwikkeling’, zegt Paul Eilbracht, industrieel ontwerper en voorzitter van O2 Nederland, een vereniging van duurzame ontwerpers. Niet alle kleine beetjes helpen, maar ze kunnen soms wel meewerken aan bewustwording. Vanuit het ‘levenscyclus denken’ belicht Eilbracht duurzame productontwikkeling voor de elektronicabranche, met een aantal goede en minder goede voorbeelden. En voor bezoekers die nog niet helemaal op de hoogte zijn geeft hij een korte inleiding ‘Levenscyclusanalyse for dummies’.

Ook in de PCB-industrie is duurzaam produceren een heet hangijzer. Momenteel worden PCB’s geproduceerd met behulp van een klassieke lithografietechnologie die niet wezenlijk is veranderd sinds de jaren ’60. De huidige productie-oplossing maakt gebruik van een grote hoeveelheid chemische stoffen en kent grote opbrengstproblemen. Dit resulteert in veel productie-afvalstoffen en productuitval. Sioux Electronics and Software laat zien dat er een revolutionaire technologie-oplossing bestaat voor de digitale afbeelding van de binnenste lagen van de PCB productie. Het gaat om een industriële inkjet-toepassing die 15 processtappen elimineert en het gebruik en afval van chemische stoffen drastisch vermindert. De oplossing brengt ‘zero waste’ daadwerkelijk een heel stuk dichterbij en heeft een honderd procent gegarandeerde opbrengst.

Essent gebruikt hem in reclamecampagnes en benadrukt een significant lagere energierekening. Fabrikant ICY pretendeert forse energiebesparingen en daarmee lagere CO2-uitstoot. Maar hoe realiseer je dit met een simpel apparaatje als een thermostaat? En welke technische uitdagingen zijn overwonnen om tot dit product te komen? René Nederhoed geeft de antwoorden op deze vragen.

Het congres Winstgevende Technologische Duurzaamheid op vrijdagochtend 27 mei is gratis te bezoeken. Aanmelden kan op www.eabeurs.nl. Daar is ook het volledige congresprogramma te vinden.