Wiki Components start betaprogramma

In juli is de website www.wikicomponents.com officieel online gegaan, met een selecte groep beta-gebruikers. Wiki Components is een innovatie website voor het creëren, beheren en delen van 2D- en 3D-componenten- en -behuizingsdata voor het ontwerp, de productie en het onderhoud van elektronica.

Wiki Components werkt volgens het Wiki-concept, waardoor gebruikers hun eigen componentenbibliotheken kunnen opbouwen en (gratis) delen met honderdduizenden gebruikers over de hele wereld. De groep betatesters omvat PCB-ontwerpers, PCB-producenten, testtechnici en mechanische technici.

Infrastructuur 

Wiki Components biedt op deze manier de infrastructuur voor een community van gebruikers die zorgen voor het aanmaken, evalueren en verbeteren van de informatie. Veel pogingen voor het opzetten van een universele bibliotheek voor de elektronica-industrie zijn mislukt ten gevolge van de enorme inspanningen die nodig zijn om de data in te voeren. De hiervoor gemaakte kosten moeten dan worden doorgesluisd naar de gebruikers, in de vorm van een hoge ‘toegangsprijs’ of dure ‘pay-per-part’-bijdrage. Bij Wiki Components is de data-invoer gespreid over een groot aantal deelnemers. Het resultaat is dat iedereen profiteert van de algemeen toegankelijke gratis data en het ‘open user’-beleid.