Wie is verantwoordelijk voor de verplichtingen van de CE-markering?

Wij integreren een machine van een toeleverancier in een productielijn. Het geheel leveren wij aan klanten. Wie is verantwoordelijk voor het checken van de veiligheid en het voldoen aan de CE-markering van de toegeleverde en geïntegreerde machine?

Tags:

Het klopt toch dat wanneer een toeleverancier een CE-machine aan ons levert, hij aansprakelijk is voor zijn levering? Als hij de CE-markering plaatst en een EG-Verklaring erbij levert, mogen wij er dan vanuit gaan dat hij weet wat hij doet en een veilige machine levert?
Dus als wij alleen de EG-Verklaring controleren, is dit dan voldoende, wettelijk gezien? En als er een ongeluk gebeurt met de toegeleverde machine (die geïntegreerd is in een lijn van ons), wie is dan verantwoordelijk?

Antwoord

Nee, alleen de EG-Verklaring van overeenstemming controleren, is niet voldoende. Jullie bedrijf is de integrator en daarmee volledig verantwoordelijk voor het totaal van de geïntegreerde delen. Wanneer er een ongeluk gebeurt zullen de klant en de Arbeidsinspectie te allen tijde hun pijlen eerst op jullie bedrijf richten.

Bovendien is er een hele mooie geharmoniseerde norm voor Integrated Manufacturing Systems (IMS) en dat is de EN-ISO 11161:2007/A1:2010 die aan dit aspect aandacht geeft.

Die Type B-norm geeft in paragraaf 5.2.2. duidelijk aan dat de integrator de veiligheid van de toegepaste machines of niet-voltooide machine moet onderzoeken:

5.2.2 Gevaren en gevaarlijke situaties op grond van de machines en bijbehorende uitrusting
Deze internationale norm gaat ervan uit dat de leveranciers machines leveren die voldoen aan de eisen in ISO 12100-1 en ISO 12100-2 en andere veiligheidsnormen voor de machine(s) en bijbehorende uitrusting.

De integrator moet nagaan of de beschermende maatregelen die door de leveranciers zijn genomen, geschikt zijn voor de integratie van de betrokken machine(s) in het IMS. Dit behoort plaats te vinden in overleg met de leverancier.

Voor elke machine moet de integrator nagaan of de gebruikseigenschappen van de machine na integratie in het IMS nog overeenkomen met het door de leverancier bedoelde gebruik.

Voor elk verschil hierin moet een risicobeoordeling worden uitgevoerd. Dit onderzoek behoort plaats te vinden in overleg met de leverancier.

Deze vraag is. beantwoord door Fusacon BV

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (6)

  1. ISO 12100 – deel 1 en – deel 2 (2003) zijn al bijna 20 jaar vervallen! ISO 12100 (2010) kwam er (dat jaar) voor in de plaats. Norm EN-ISO 11161 van uitgiftejaar 2007 is niet aangepast op het feit, dat 2 delen van eerstgenoemde norm 3 jaar later in 1 normblad verder gingen. In aanvullingsblad A1:2010 is dit voor par. 5.2.2. toen gecorrigeerd.

  2. Okay… bedankt! Ik loop al een aantal jaren mee maar dit is de eerste keer dat ik ISO 11161 tegenkom. Die zat niet eens in mijn NEN-Connect, dus maar even besteld. Goede tip!

  3. Duidelijk, maar hoe zit dat dan wanneer wij als leverancier een machine plaatsen in een al bestaande productielijn bij de klant, wie is er dan verantwoordelijk? Of als de klant ons inhuurt voor deel A van een nieuwe lijn en een andere leverancier voor deel B van deze nieuwe lijn, is in die gevallen de klant zelf de Integrator en moet de klant zelf zorgdragen voor controle en eventuele risicobeoordelingen?

  4. Beste Pieter,
    Helemaal mee eens.
    Maar, helaas bevat een norm EN-ISO 11161 geschreven in 2007, nog niet de jaartallen van normen die erna pas het levenslicht zien.
    Kan ik dus niet veranderen, maar ik zou er wel in het vervolg een voetnoot bij kunnen zetten.

  5. Beste Jeroen,
    Het kan natuurlijk voorkomen dat een systeem als NEN Connect een omissie heeft. Zelf vind ik de norm EN-ISO 11161 een erg goede aanvulling voor eisen t.b.v. samengestelde machines.
    Veel succes met het gebruik van de norm!
    groeten,
    Nick

  6. Beste Geert,
    Bij aanpassingen van machines in een bestaande lijn zal er ook nagedacht moeten worden over de gevolgen voor de CE van de bestaande lijn. Het beste is dat vooraf wordt bepaald wat de CE-segmenten zijn en dat er dan afspraken volgen over wie de CE-verantwoordelijke voor dat gewijzigde segment gaat worden. Bij het echt vervangen van een machine door een nieuwe is er zondermeer sprake van een substantiële wijziging van het CE-segment. Kortom, zorg ervoor dat vooraf duidelijk is wie als integrator/fabrikant van het nieuw CE te markeren segment op zal treden. Dat voorkomt een hoop ellende achteraf. groeten, Nick