Wedstrijd beste film over veilige en gezonde werkplekken

Voor het derde achtereenvolgende jaar richt het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) de schijnwerpers op veilige en gezonde arbeidsomstandigheden met zijn Filmprijs Gezonde werkplekken.

Geïnteresseerden kunnen zich nu voor de prijswedstrijd inschrijven, waaraan een prijs van 8.000 euro verbonden is voor de beste documentaire over werkgerelateerde onderwerpen. De winnaar wordt in oktober uitgeroepen tijdens het Internationale Leipzig Festival voor Documentaire- en Animatiefilm (DOK Leipzig).

“Door de prijs te sponsoren proberen we het belang van veilige en gezonde werkplekken in heel Europa op een gedachteprikkelende manier onder de aandacht te brengen”, zegt Jukka Takala, directeur van EU-OSHA. “Door filmmakers uit te dagen en aan te moedigen om documentaires over dit onderwerp te creëren en te presenteren, brengen we deze belangrijke boodschappen op een informatieve, maar verbeeldingsvolle manier over aan een breder publiek. De films vestigen de aandacht op het belang van veiligheid op de werkplek door waargebeurde ervaringen te documenteren.”

Eerdere inzendingen hadden betrekking op een brede reeks werkgerelateerde onderwerpen, waaronder de fysieke, psychologische en economische gevolgen van ongunstige arbeidsomstandigheden. De prijs werd in 2010 uitgereikt aan de Tsjechische regisseur Tomáš Kudrna voor zijn film All That Glitters over een goudmijn in Kirgizië. Bij het in ontvangst nemen van de prijs zei Tomas Kudrna: “De film toont het belang aan van strikte veiligheidsmaatregelen wanneer op hoogte wordt gewerkt met gevaarlijke chemische stoffen om goud uit rotsen te halen. Het was een grote eer om de prijs te ontvangen en dit onderwerp onder de aandacht te brengen.”

De prijs is onderdeel van de pan-Europese campagne van EU-OSHA ‘een gezonde werkplek’ en beschikt over een prijzenfonds van 8.000 euro. Als een extra beloning zullen 1.000 exemplaren van de winnende film ook in 22 EU-talen plus Noors en IJslands door EU-OSHA worden geproduceerd en in heel Europa gedistribueerd.

Regisseurs worden uitgenodigd om hun films uiterlijk op 10 juli 2011(*) in te zenden om kans te maken op de prijs. De winnende film zal tijdens het DOK Leipzig-festival worden geselecteerd door een internationale jury, bestaande uit vooraanstaande filmprofessionals en deskundigen op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk.

Voor meer informatie over de prijs, inzendingscriteria en inschrijving, klik hier of ga naar http://www.dok-leipzig.de .
* Producties die voor 1 mei 2011 voltooid zijn, moeten uiterlijk op 31 mei 2011 ingezonden zijn.