Website machineveiligheidsnorm

Euchner Benelux werkt aan een website over de machineveiligheidsnorm NEN-EN-ISO 14119.

Deze norm, die helpt het omzeilen van industriële veiligheidsvoorzieningen te voorkomen, wordt naar verwachting nog dit jaar definitief uitgebracht.
Het lijkt lastig: net na de officiële invoering van de nieuwe Machinerichtlijn met zijn PL- en SIL-veiligheidsniveaus, nu alwéér een norm waar machinebouwers rekening mee moeten houden. En doordat hij onder de Machinerichtlijn is geharmoniseerd, krijgt hij ook nog een verplicht karakter.

Creatief

Euchner, wereldwijd actief in industriële automatisering, ziet er echter vooral de voordelen van in. Zo wordt in een productieomgeving waarin veiligheid niet ‘in de weg zit’ met hoog rendement geproduceerd. Bovendien ‘stimuleert deze norm de engineer om out-of-the-box te denken, creatieve oplossingen te verzinnen én in de schoenen van de operator te gaan staan’, aldus het bedrijf.
Ergonomie en maatregelen tegen manipulatie gaan volgens Euchner hand in hand. ‘Het gaat er bij machineveiligheid niet om wélke veiligheidssystemen je gebruikt maar hóe. Deze norm zorgt ervoor dat een veilige machine ook werkbaar blijft.’
Wie mee wil discussiëren of meer wil weten over de nieuwe norm, kan terecht op www.en-iso14119.nl .