Wat komt er allemaal kijken bij productontwikkeling?

Als je een productenlijn ontwikkelt die toepasbaar is binnen de technische industrie, dan hoop je ook dat deze goed ontvangen wordt door de doelgroep. Dat bedrijven hier ook werkelijk gebruik van zullen maken. Een nieuwe productenlijn kan echter niet zomaar op de markt worden gebracht. Daar komt veel bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan een marktonderzoek, een reeks testen of het product wel aan de wensen voldoet, een haalbaarheidsonderzoek en het regelen van de financiering. In dit artikel behandelen we de belangrijkste aandachtspunten. 

Foto: Gabriel Freytez via Pexels

Door: Digital newsgroup

Verbeteren van de eigen site 

Voordat je een product op de markt brengt, is het eerst goed om na te denken hoe deze wordt gepresenteerd aan de buitenwereld. Hoe kom je in aanraking met jouw doelgroep? De beste methode is natuurlijk het internet. Een goede website is echter niet voldoende. Niet in de huidige tijd. Er zijn immers tal van goede en mooie websites te vinden. Ook binnen jouw branche. Belangrijker is dan ook dat je gevonden wordt. Dat vraagt meestal om de nodige verbeteringen van de site. 

Hierbij kun je niet alleen denken aan het gebruik van SEO voor het optimaliseren van de site, maar ook bijvoorbeeld aan het gebruik van een webshop koppeling voor diverse systemen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je verschillende producten aanbiedt en het logistieke proces aan derden overlaat. Het is dan handig als de software met elkaar gekoppeld wordt. Dat zorgt voor meer efficiëntie, een betere klantervaring en uiteindelijk dus ook meer winstgevendheid. Je kunt je fulfilment aan diverse deskundigen uitbesteden. Een goed voorbeeld is www.monta.nl

Verken de vraag 

Om er zeker van te zijn of er voldoende vraag is naar jouw potentiële product, is het belangrijk om eerst zorgvuldig marktonderzoek te doen. Dit vertelt niet alleen of een plan haalbaar is, maar ook welke marketingstrategie je straks toe kunt passen. Pas wanneer je weet of er vraag is en van wie die vraag afkomstig is, kan je hier je plan op afstemmen. 

Het is niet alleen belangrijk om de vraag te verkennen, maar ook te controleren of het product niet al op de markt aanwezig is en zo ja in welke vorm dan. Als een product al gemaakt is en deze ook beschermd is, is het niet toegestaan om hier verder mee door te gaan. Daarom is een octrooionderzoek van essentieel belang voordat jouw product vorm krijgt. Het zou immers zonde zijn als al het harde werk voor niets is geweest en blijkt dat je dit product helemaal niet meer op de markt mag brengen.

Houd rekening met de regels met betrekking tot de veiligheid 

Zeker als het gaat om producten voor de technische industrie is het van belang dat er op de veiligheid wordt gelet. Om ervoor te zorgen dat producten hier veilig gebruikt kunnen worden, zijn er heel wat veiligheidsregels ontwikkeld. Wat precies onder jouw verantwoordelijkheid valt, is afhankelijk van het product dat je maakt. Daarom is het belangrijk om hier eerst zorgvuldig onderzoek naar te doen, zodat je precies weet welke regels nageleefd moeten worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *