Vraag naar hoger opgeleiden stijgt met 8%

Het aantal vacatures voor hogeropgeleiden stijgt nog steeds. Het derde kwartaal laat een groei in vacatures voor hoger opgeleiden zien van 8% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit de Yacht-analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden derde kwartaal 2013’

Het aantal vacatures voor (V)MBO’ers neemt nog altijd af. In het derde kwartaal zijn er 13% minder vacatures dan een jaar geleden voor (V)MBO’ers.

De arbeidsmarkt voor hogeropgeleiden zat de afgelopen jaren op slot, maar nu lijkt er een omslag gaande. Op dit moment zitten bijna alle vakgebieden in de lift en dat is goed nieuws, constateert Yacht. De vraag naar logistieke, technische en ICT professionals is gestegen. Maar er is nu ook verbetering in de vraag naar financieel- en juridische specialisten. Die vraag is nog krimpend maar begint duidelijk te herstellen.

De grootste vraag komt vanuit de ICT-sector, handel en industrie. Maar ook de zakelijke dienstverlening zit in het derde kwartaal weer in de lift. Opvallend is de stijgende vraag naar hoger opgeleiden vanuit overheid/non profit. Dit zijn geen beleidsmedewerkers, want daar zien we een grote daling. Maar een toenemende vraag naar ICT’ers en marketingspecialisten. Ook hoger opgeleiden in het financieel-administratief vakgebied worden meer gevraagd vanuit de overheid.

Meer activiteit

Uit de Yacht-analyse blijkt verder dat de recente meting van november een stijgende activiteit laat zien op de arbeidsmarkt. Het percentage hoger opgeleiden die actief naar een andere baan zoeken is opgelopen naar 14%. Dat was vorig kwartaal 13% en een jaar terug 10%. Het lijkt erop dat de arbeidsmarkt minder op slot zit, en dat is een goede ontwikkeling. Het zal te maken hebben met een toegenomen vertrouwen in de (arbeids)markt.

Meer vacatures

De stijging van het aantal vacatures voor hoger opgeleiden heeft hier mee te maken. Uiteraard zijn de hoger opgeleiden zonder baan actief op zoek naar nieuw werk, maar ook de activiteit onder de werkenden is gestegen. De voorkeur van de werkenden gaat het eerst uit naar een andere functie bij een andere organisatie. Daarna wensen zij dezelfde functie bij een ander bedrijf. De keuze voor een andere functie binnen dezelfde organisatie wordt minimaal aangegeven. Ze zoeken de nieuwe baan buiten de deur en niet binnen de eigen organisatie.

bron: Yacht