Voorzichtig herstel in markt voor gebruikte machines

‘Met gebruikte machines en materieel versterkt de crisis uitkomen’ is het motto van Resale 2010 Karlsruhe, de beurs voor gebruikte machines en materieel die van 21 tot en met 23 april plaatsvindt. Ook op de markt voor gebruikte machines en materieel is sprake van een voorzichtig herstel, maar klanten zijn nog steeds veeleisend. De prijs is belangrijk, maar ook de service en kwaliteit spelen een belangrijke rol.

Al met al een moeilijke markt, ook al omdat veel producenten te maken hebben met kortlopende opdrachten waardoor de investeringsruimte voor productiemiddelen beperkt is. Toch zijn er ook kansen: in Azië is een groeiende vraag naar hoogwaardige tweedehands machines.

Resale is het platform om op een relatief goedkope manier een grote markt te bereiken. De beurs heeft zich in tien jaar tijd ontwikkeld tot ‘s werelds grootste handelsbeurs voor gebruikte machines en technische bedrijfsuitrustingen. De ruim 500 exposanten met een gezamenlijk aanbod van 160 000 gebruikte machines verwachten ongeveer 10 000 vakbezoekers uit zo’n 110 landen. Resale onderscheidt zich van andere occasionbeurzen door het diverse aanbod. Van een gebruikt CNC-bewerkingscentrum, via kunststofverwerkende machines, verpakkingsmachines en landbouwwerktuigen tot aan industrierobots: het is er allemaal te vinden. Daarnaast zijn er ook generatoren, heftrucks en (land)bouwmachines te koop. Resale valt ook dit jaar samen met de Hannover Messe en Interpack.

DUMA

De Koninklijke Metaalunie branchegroep Duma (Dutch Used Machinery Association) verenigt bedrijven die zich richten op handel in en remarketing van gebruikte machines en technische bedrijfsmiddelen. De branchegroep is prominent aanwezig op Resale. Duma presenteert met een informatiestand in Hal 1 alle leden. Daarnaast nemen diverse Duma-leden zelfstandig deel. Duma-lidbedrijven leveren toegevoegde waarde aan gebruikte machines door middel van: revisie en/of onderhoud, taxatie, upgrading, de-/remontage, aftersale service en het houden van machines in voorraad. Een aanzienlijk deel van de omzet wordt behaald uit export of lidbedrijven hebben de intentie op korte termijn te gaan exporteren.