Voeding levert 3000 watt

De filosofie van Delta Elektronika uit Zierikzee is dat hun voedingen betrouwbaar moeten functioneren en eenvoudig zijn te bedienen. De goede specificaties blijken bij nameten vaak nog bescheiden opgegeven. “We hebben de lat de afgelopen 50 jaar hoog gelegd, maar het moet en kan nog beter”, redeneren ze bij Delta. Daarom is ook de opvolger van de eerdere 3 kW-serie weer aan extreme beproevingen onderworpen. Dat geldt voor de hardware, maar zeker ook voor de firmware.

De SM3300 is een digitale voeding, maar hij start desondanks razendsnel op. Het ingangsspanningsgebied loopt van 180 … 517 VAC zodat de voeding vrijwel overal ter wereld zonder aanpassingen is te gebruiken. De ingangsstroom is begrensd op 16 ampère, zodat het vermogen van 3300 W bij 1 fase vanaf 230 VAC beschikbaar is. De SM3300 kent vier uitvoeringen, waarvan er drie een auto-ranging uitgang hebben. De uitgangsspanningen variëren, afhankelijk van het model, van 0 … 15 V/9 … 200 A tot 0 … 660 V/0 … 5 A.

De voedingen zijn optimaal ontstoord, wat betekent dat ze ruimschoots voldoen aan de EN 61000-6-3 (EN 55022B) norm. De ‘Delta-standaard’ voor ontstoring gaat veel verder dan deze strenge, niet-verplichte norm. De ontwerpers moeten 10 tot 20 dB onder die norm blijven. Ook voor de immuniteit gaat de strengste norm Delta niet ver genoeg, zodat de voedingen niet van de wijs raken in een omgeving met veel storing.

In de SM3300-voedingen zijn de volgende opties standaard ingebouwd:

  • 10% extra vermogen;
  • secundaire isolatie is 1000 V;
  • ethernet-interface;
  • sequencer;
  • volledige beveiliging en blokkering van de frontbediening;
  • slijtvaste digitale encoders, in plaats van potentiometers;
  • automatisch omschakelen naar precisie-instelling;
  • extra decimaal op de spannings- en stroommeter.

Interfaces

Er is steeds meer vraag naar interfaces. Ook als een voeding al jaren in gebruik is, blijkt een interface later toch nodig te zijn. Aan zulke wensen kon wel tegemoet worden gekomen, maar dan was de eigenaar de voeding geruime tijd kwijt. Daarom zit er nu standaard in elke voeding een 16-bit ethernet-interface met sequencer. Verder is er ruimte voor vier insteekmodules. Interfaces zijn als aparte modules te bestellen en de gebruiker kan die zelf in de voeding steken. Kalibreren is daarbij niet nodig. De volgende interfacemodulen zullen hiervoor worden ontwikkeld: RS232, RS485, RS422, usb, CANbus en Profibus.

Een master/slave-interface maakt het mogelijk de besturing van een aantal voedingen aan elkaar te koppelen en ze als één voedingssysteem te laten werken. De master-voeding stuurt de slave-voeding. Dat kunnen voedingen zijn waarvan de uitgangen in serie staan of voedingen die parallel zijn geschakeld. Nieuw is dat voor gecombineerde serie/parallel master/slave combinaties nu geen extra externe adapters nodig zijn. De master/slave-aansluitingen zitten niet meer op een standaard voeding maar kunnen als module in de voeding worden geplaatst.

De slave kopieert niet alleen het gedrag van de master, maar ‘rapporteert’ ook aan de master. Zo is op de master de totale stroom en spanning van een aantal voedingen in master/slave combinatie af te lezen. Ook kan ervoor worden gekozen de waarden van spanning en stroom per individuele voeding af te lezen.

Veilig software updaten

Tijdens een software-update kan er wel eens iets mis gaan. De verbinding tussen de pc en de voeding wordt verbroken, de netspanning valt uit, of de pc loopt vast. De SM3300 valt dan terug op zijn basisinstelling en de update-procedure kan worden herhaald.

Ook bij het programmeren van de sequencer biedt de SM3300 de helpende hand. Als er een programmeerfout is gemaakt, laat de voeding niet alleen de programmaregel met de fout zien, maar geeft hij ook aan waar de fout zit. Verder kunnen sequences naar een usb-stick worden gekopieerd – de poort daarvoor bevindt zich op het frontpaneel – om ze vervolgens weer in een andere SM3300 te kunnen gebruiken. Via de usb poort kan ook een backup worden gemaakt van de instellingen van de voeding en kunnen configuraties worden uitgewisseld.

Delta Elektronika