Vmbo-talenten strijden om goud in Ahoy

Achtentwintig teams van vmbo-scholieren uit heel Nederland strijden volgende week om goud in de finale van de Junior VakkanjerWedstrijden 2010 in Ahoy Rotterdam. De eindstrijd is op 4, 5 en 6 maart 2010 tijdens Skills Masters, het grootste beroepenevenement van Nederland. De finale is het sluitstuk van de schoolcompetitie waaraan 101 teams deelnamen.

De Junior VakkanjerWedstrijden zijn wedstrijden in de techniek voor derde- en vierdejaars vmbo-leerlingen. Dit jaar is het thema ‘duurzame energie’: de deelnemers ontwerpen en bouwen in teamverband een fiets met vliegwielaandrijving (gyro-bike). In de vijfkoppige teams zijn disciplines als elektrotechniek, metaaltechniek, metalektro, lassen en CAD-tekenen vertegenwoordigd.

Sinds afgelopen december hebben de teams, onder begeleiding van hun techniekdocent, op school gewerkt aan hun wedstrijdopdracht. Na de schoolcompetitie mogen alleen de beste 28 teams hun school vertegenwoordigen in de eindstrijd in Ahoy tijdens Skills Masters. Daar ‘pimpen’ de teams hun wedstrijdopdrachten onder de ogen van het publiek. Skills Masters staat bol van vakwedstrijden, doeactiviteiten en beroepen- en opleidingsinfo. In Ahoy is drie dagen lang van alles te zien, te doen en te beleven. Op http://www.skillsmasters.nl/ zijn gratis kaarten te bestellen. De prijsuitreiking is zaterdag 6 maart om 15.30 uur.

Belangrijkste doel van de Junior VakkanjerWedstrijden is deelnemers positief te bevestigen in hun keuze voor techniek. Elke derde- en vierdejaars vmbo-leerling met aanleg voor techniek kan meedoen. Het niveau van de wedstrijdopdrachten is eind leerjaar drie. Leerlingen leren tijdens de Junior VakkanjerWedstrijden beter samenwerken. Bovendien maakt scoren dankzij teamspirit de Junior Vakkanjerwedstrijden nog leuker voor de deelnemers en aantrekkelijker voor het publiek