Visible Things onthuld

Silica presenteert Visiblie Things, een referentie-platform voor het Internet of Things, dat bestaat uit een evaluatie- en ontwikkelplatform voor zowel hardware als embedded software. Daarmee kunnen slimme sensoren worden aangesloten op het internet, tot en met de cloud en enterprise services.

Het platform biedt geteste, bewezen, veilige en geïntegreerde hardware- en embedded software-oplossingen om slimme sensoren en embedded apparaten aan te sluiten via gateways of low-power wide area netwerktechnologieën (LP-WAN) op het internet. "Het Visible Things platform is een van de eerste zeer flexibele edge-to-enterprise oplossingen, gewijd aan snelle en eenvoudige ontwikkeling van de industriële IoT-applicaties", zegt John Jones, directeur innovatie bij Avnet Memec-Silica.

Kenmerkend voor de functionaliteit van het platform zijn:

  • Snel inzetbaar dank zij geïntegreerde en geteste functies;
  • Grote flexibiliteit met een scala aan intelligente sensoren en aansluitmogelijkheden;
  • Simpele ‘out of the box’ opbouw en instellingen;
  • Laag opgenomen vermogen;
  • Maatvoering, kosten, vermogen en de productie zijn geoptimaliseerd.

Het platform biedt ondersteuning voor connectiviteit op korte afstand met een gateway, en WiFi-, 3G en 4G mobiele communicatie naar de cloud en enterprise-softwareapplicaties. Het ondersteunt ook de Sigfox en Lorawan IoT-netwerken. Deze netwerken zijn ontworpen met specifieke functies, zoals veilige low-cost smalle-band berichten die voldoen aan de eisen van het IoT en toepassingen als de ‘slimme stad’, machine-to-machine communicatie en andere industriële applicaties.

Avnet Memec-Silica blijft het Visible Things platform in de komende maanden verder uitbreiden met nieuwe hardware en software, met inbegrip van een nieuwe chip met een geïntedreerd ‘secure element’ voor inzet in intelligente sensorapplicaties.

Drie kits

Om engineers te helpen snel aan de slag te gaan met hun IoT-project, zijn er op dit moment drie referentiedesign starterkit-kaarten beschikbaar, elk bestuurd door een ARM Cortex microcontroller.

De eerste kit omvat:

  • Een intelligent sensorboard met Bluetooth Smart-connectiviteit;
  • Een scala aan sensoren, coor onder meer beweging, temperatuur, vochtigheid, licht en nabijheid;
  • Een gateway-board dat alle noodzakelijke verbindingen met de cloudservice via Wi-Fi bewerkstelligt;
  • Een mini-USB kabel;
  • Een optionele GSM periferiemodule met ingebouwde SIM-kaarthouder en SIM-connector is als een uitbreidingsoptie beschikbaar om de gateway via mobiele connectiviteit te koppelen aan de cloud enterprise software services.

De tweede en derde kit zijn ontworpen voor gebruik met de Sigfox- en Lorawan-netwerken en omvatten respectievelijk een Sigfox- en Lorawan-module, met elk on-board de integratie van extra bewegings- en lichtsensoren. IoT applicatieberichten kunnen worden uitgewisseld met de clouddienst zonder de noodzaak om te communiceren via een (lokale) gateway.

Ook is err binnen het Visible Things platform een mobiele app die draait op iOS en Android en die gebruikers gemakkelijke toegang biedt tot de lokale hardwareconfiguratie en die ook aansluiting op clouddiensten ondersteunt. De app heeft een quick starter guide om eenvoudig een verbinding te maken en het systeem te configureren.

Cloud service

Cloud services zijn een belangrijk onderdeel van het Visible Things platform. Deze diensten worden ondersteund door IBM software en wordt gerund door partnerbedrijf Spica Technologies. Deze devicepoint cloud service bouwt voort op de gegevens van de sensoren en de randapparaten met contextuele informatie, tezamen met de gegevens uit andere bronnen, om een real-time analyse en businessinformatie op de lange termijn te leveren.

Aangesloten via de gateway, of rechtstreeks via een Sigfox- of Lorawan-netwerk biedt het platform directe visualisatie van sensordata op een eenvoudige standaard cloud-oplossing, zodat gebruikers passende maatregelen kunnen nemen, zoals het aanzetten van aandrijvingen in industriële besturingssystemen. Verder maatwerk is ook beschikbaar voor het beheer van de sensordata voor analyse, rapportage en workflow-management.

www.avnetmemec-silica.com/visible-things