Vier op de tien professionals in loondienst overweegt ZZP-schap

Meer dan 40% van de professionals met een vast dienstverband overweegt het zelfstandig ondernemerschap. Omgekeerd blijkt dat van de huidige ZZP’ers slechts 10% een loondienstverband ziet zitten. Tegelijkertijd is er ook een groep die probeert het beste van deze twee werelden met elkaar verenigen. Zij combineren loondienst met werken als zelfstandig professional.

Dat blijkt uit een onderzoek van RulersGroup op LinkedIn. Als zaakwaarnemer voor ICT professionals houdt RulersGroup regelmatig onderzoeken en polls, deelt de resultaten ervan via tal van media en gebruikt deze om haar dienstverlening verder te verbeteren. Aan het onderzoek hebben 971 professionals deelgenomen, zij gaven antwoord en commentaar op de vraag: ‘Ben jij ZZP’er of ben jij in loondienst en wil je dat blijven?’

Vrijheid versus zekerheid

Bij de ZZP’ers is het vooral de vrijheid die hen motiveert om zelfstandig te blijven. De vrijheid en uitdaging om zelf opdrachten te kiezen geeft veel voldoening en werkplezier, al geven sommigen aan dat het de afgelopen jaren soms lastig was om nieuwe opdrachten te verwerven.

Bij de professionals in loondienst en ZZP’ers die loondienst overwegen is het juist de zekerheid die hun keuze bepaalt. Niet bang te hoeven zijn voor de continuïteit van werk of voor de administratieve rompslomp geeft rust. Hoewel anderzijds fijntjes wordt opgemerkt dat het in de afgelopen periode een schijnzekerheid betrof voor wat betreft het vaste dienstband; reorganisaties waren immers aan de orde van de dag.

Combinatie 

Het is interessant om te zien dat een groep professionals er voor gaat om het beste van twee werelden te combineren. Een paar dagen in loondienst als basis en daarnaast jezelf verhuren als ZZP’er voor bijvoorbeeld adviesdiensten. Prettige bijkomstigheid is dat dit ook het gevoel geeft ‘ergens bij te horen’ en collega’s te hebben. Vaste collega’s waarvan ZZP’ers aangeven deze wel eens te missen.

Profiel respondenten

Alle respondenten hebben een profiel op LinkedIn. Het zijn veelal ICT professionals en 66% is tussen de 30 en 45 jaar oud. 87% van de deelnemers is man.

Door: Erwin van Litsenburg en Marcel Teunissen