Vier dagen spannende en inspirerende techniek op WoTS 2016

Van 4 tot en met 7 oktober is de Utrechtse Jaarbeurs het domein van de World of Technology & Science. Dit evenement, ontstaan door het samengaan van de vakbeurzen Het Instrument en Industrial Motion & Drives, geeft met 450 exposanten een goed beeld van het technologielandschap in de Lage Landen; niet het minst doordat tegelijkertijd de beurs Industrial Processing plaatsvindt. Voor de WoTS zijn de Jaarbeurshallen 7, 8, 9, 10 en 11 verdeeld in vier werelden: de World of Laboratory, de World of Electronics, de World of Automation en de World of Motion & Drives. Het goede nieuws: al deze werelden, inclusief Industrial Processing, zijn toegankelijk met één enkele gratis ticket.

FHI en Feda, de organiserende brancheorganisaties, doen er alles aan om een beursbezoek zo aangenaam en inspirerend mogelijk te maken. Naast het expositieprogramma zijn er daardoor diverse speciale activiteiten op en rondom de beursvloer, ter lering en (technisch verantwoord) vermaak.

Zo heeft elke wereld zijn eigen seminarprogramma en beursprojecten, zodat bezoekers zich in hun ‘eigen wereld’ kunnen laten informeren. Maar het belangrijkste pluspunt van de WoTS is juist dat al deze werelden gelijktijdig aanwezig zijn. Zo wordt het voor bezoekers extra interessant om eens te gaan bekijken wat andere werelden hen te bieden hebben: waarmee kan Motion & Drives de automatisering van dienst zijn; hoe kan elektronica de laboratoriumtechniek helpen?

Te veel voor één dag? Dat geeft niet: de bezoekersbadge is de hele beursperiode geldig.

Hallen

Alvast ter oriëntatie: alle laboratoriumbedrijven staan bij elkaar in hal 7. Deze hal is via twee ingangen bereikbaar: dwars door hal 8 loopt de Lab Highway en hal 7 heeft ook een zij-ingang. In hal 8 staat een deel van de World of Automation, met bedrijven uit de procesautomatisering. Hal 9 is de World of Electronics en de hallen 10 en 11 herbergen de World of Motion & Drives en de rest van de World of Automation. In deze twee hallen, met centraal een roboticapaviljoen, worden diverse rondleidingen aangeboden op het gebied van Industrie 4.0 en Machineveiligheid.

Tech Awards

Beurzen zijn al lang niet meer de plek bij uitstek om nieuwe producten te introduceren. Het streven is immers om producten zo snel mogelijk op de markt te brengen, op het moment dat de behoefte er is – en natuurlijk liefst voordat de concurrentie er lucht van krijgt. Toch zijn er veel exposanten die met trots willen laten zien wat hun recente noviteiten zijn. Met de Tech Awards willen de beursorganisatoren die exposanten tegemoet komen. De innovatiefste noviteit per wereld – geselecteerd door het publiek en een ter zake kundige jury – wordt bekroond met zo’n Tech Award. De genomineerde inzendingen zijn te zien in drie Tech Award galerijen: een voor de World of Laboratory, een voor de World of Electronics en een gecombineerde voor de World of Automation en de World of Motion & Drives. Daar kunnen bezoekers ook stemmen op hun favoriete innovatie.

Lering en vermaak

Kennis opdoen, dat is voor veel technici een belangrijke reden voor een beursbezoek. Op de WoTS gaat het dan natuurlijk om de specialistische vakkennis die op alle beursstands beschikbaar is, maar daarnaast is er een veelomvattend conferentieprogramma met 23 seminars die elk maximaal één dagdeel in beslag nemen.

En voor het amusement kan men terecht op verschillende ‘Exciting Technology’ locaties, verspreid over de beurs. Daar vindt onder andere de Hackathon plaats: in competitieverband krijgen studententeams de opdracht om van een gewone huiskamer een Smart Home te maken. Ze kunnen daarvoor beschikken over een arsenaal aan hardware- en softwaretools, die beschikbaar zijn gesteld door de exposanten. De teams hebben drie dagen de tijd om zo innovatief en creatief mogelijke applicaties te bedenken. Op regelmatige tijden moeten ze hun vorderingen demonstreren en op de vierde dag is het Hackathon paviljoen een demoruimte. Dit project is niet alleen een attractie voor de beursbezoekers, maar biedt de studenten ook een uniek podium om de industrie te laten zien waartoe ze in staat zijn. Het winnende team mag alle tools, sensoren en apparaten houden.

Andere Exciting projecten zijn onder meer een F16-vluchtsimulator, de Precision Room van ASML waarin bezoekers hun vaardigheden kunnen testen, virtueel lassen en de Delft Hyperloop.

WoTS App

Zowel voor de iPhone als voor Android is een interactieve app beschikbaar voor de World of Technology & Science waarmee het makkelijk wordt om een beursbezoek voor te bereiden en efficiënt te plannen. De app bevat een lijst van exposanten, het conferentieprogramma, de deelnemers aan de X-peditions en de themaroutes en een interactieve plattegrond. Tevens zijn alle exposanten opgenomen met hun profiel en hun leveringsprogramma. Met behulp van een favorietenoptie is het mogelijk om vooraf een lijst met te bezoeken stands samen te stellen. 

World of Electronics

De World of Electronics is een snelle groeier: van circa 2300 m2 op de vorige editie in 2014 naar 2450 m2 in 2016. In deze wereld zijn onder andere het Development Club Paviljoen en het Test & Meet Paviljoen te vinden. De 100 exposanten grijpen de gelegenheid aan om de industrie en de machinebouw te laten zien welke nieuwe mogelijkheden zij te bieden hebben. Ook vindt hier de Student Hackathon plaats.

Grote trekker van de elektronicawereld is telkens weer de Beursgadget, die na intekening gratis beschikbaar wordt gesteld aan bezoekers van deze wereld. Dat is mogelijk door de inspanningen en de sponsoring van een groot aantal exposanten. Dit jaar is het de WoTS-badge, een elektronisch naamplaatje dat via een ledmatrix ingevoerde boodschappen kan weergeven.


World of Technology & Science

Tweejaarlijkse vakbeurs met de World of Laboratory, World of Electronics, World of Automation en World of Motion & Drives. Co-locatie met vakbeurs Industrial Processing.

Circa. 450 exposanten, 23 seminars en diverse themapaviljoens.

Locatie: Jaarbeurs Utrecht, hallen 7 t/m 11.

Datum: 4 t/m 7 oktober 2016.

Openingstijden: dinsdag, woensdag en donderdag 10.00 … 17.30 uur; vrijdag 10.00 … 16.00 uur

Gratis beursbezoek: Een bezoek aan World of Technology & Science is gratis, wanneer men zich van te voren aanmeldt via http://www.wots.nl/.

Parkeren: Jaarbeurs Utrecht beschikt over diverse parkeerterreinen. Rondom het hallencomplex wordt aangegeven welke parkeerterreinen (P1 t/m P4) beschikbaar zijn. Wanneer het parkeerterrein van de Jaarbeurs vol dreigt te raken, kan men parkeren bij P+R Westraven. Langs de verschillende wegen wordt dit door middel van tekstkarren aangegeven. Vanaf P+R Westraven is men binnen 10 minuten bij de Jaarbeurs. Parkeer de auto voor € 5,00 en neem vervolgens de tram naar de Jaarbeurs.

Geen file- en parkeerproblemen: Voor bezoekers die files en parkeerproblemen willen vermijden: de WoTS is prima te bereiken met het openbaar vervoer – de ingang bevindt zich op enkele minuten lopen vanaf NS-station Utrecht Centraal.

Website: www.wots.nl