Verantwoord zitten op de elektrische stoel… en andere spraakmakende zaken tijdens Tomorrow’s Electronics

Het jaarlijkse seminar Tomorrow’s Electronics blikt vooruit naar de toekomst van de elektronica en is daarin trendsettend en spraakmakend. Waarmee is de wetenschap nu weer bezig? Met welke nieuwe basistechnologie komt de elektronica-industrie binnenkort naar de markt? Hoe doen de nieuwste jonge ventures het met hun business cases? Voer voor technologen, investeerders en trendwatchers.

De editie 2012 van Tomorrow’s Electronics vindt plaats op woensdagochtend 26 september, in zaal G104 van de RAI in Amsterdam. Bezoekers dienen zich vooraf te registreren via de beurswebsite http://www.hetinstrument.nl/ (bezoekersregistratie).

Het programma wordt besloten met een forumdiscussie, maar voor het zover is komen de volgende topics aan bod:

Rebelse elektronen bepalen fundamentele limiet voor ruimtedetectoren en kwantumcomputers, de impact van een experiment

Bij temperaturen vlak boven het absolute nulpunt blijken vrij veel elektronen in een supergeleider zich toch als individuele deeltjes te gedragen. Voor supergeleiding zijn deze rebelse elektronen funest. Kwantumcomputers verliezen hierdoor hun coherentie en stralingsdetectoren zijn dan minder gevoelig. Deze uitkomst van experimenten is in strijd met de gangbare theorie. Hoe gaan we daar mee om?

Jochem Baselmans, SRON

The development of compact and powerful energy converters, the HiPoSwitch project from GaN device to application

Onder auspiciën van het Ferdinand-Braun-Institut in Berlijn is in november 2011 het EU-project HiPoSwitch gestart. Het project is gericht op compacte en krachtige energieconverters voor gebruik in bijvoorbeeld de informatie- en communicatietechnologie en voor solar-inverters. De activiteiten binnen het project beslaan de volledige waardeketen, van de ontwikkeling van GaN vermogenscomponenten tot industriële toepassing.

Joff Derluyn, EPiGaN

IC fabs in Europe, an overview

Yole Développement heeft in samenwerking met SEMI Europe, meer dan 300 fabs in Europa en het Midden Oosten in kaart gebracht. Hun Microelectronic Database telt 316 lokaties in 32 landen, voor IC’s, halfgeleiders, Mems, vermogenscomponenten, opto-elektronica, HF-componenten, packaging, geprinte elektronica en zonnecellen. Eric Mounier presenteert statistieken die zijn afgeleid uit deze databank, met betrekking tot geografische verdeling, wafergrootte, lithografie, front-end en back-end activiteiten. Ook zal de status van de Europese industrie op het gebied van halfgeleiders worden besproken.

Eric Mounier, Yole Développement

Photonic Integrated Circuits, the future of fibre optic sensing

Gangbare TFT-FOS interrogatorsystemen zijn spectrometers die in een aantal gevallen niet kunnen voldoen aan de eisen voor integratie met kleine afmetingen. Om tegemoet te komen aan een toenemende marktbehoefte volgt TFT-FOS een traject om fotonische IC’s (PIC’s) te ontwikkelen voor de volgende generatie interrogators. Nieuwe innovatieve initiatieven, gericht op de ontwikkeling van PIC’s binnen zogeheten multi-project waferprogramma’s maken voor gebruikers als TFT-FOS toegang mogelijk tot het vereiste ontwikkelproces.

Rolf Evenblij, Technobis

Wafer through etching, deep reactive ion etching of silicon

In de IC-technologie worden dunne films op het oppervlak van silicium substraten gestructureerd met behulp van lithografie en Deep Reactive Ion Etching (Drie, of ook wel ‘dry’). Drie-etsen kan ook worden gebruikt om diep in de substraten te etsen om driedimensionale structuren te realiseren. Bij LioniX wordt Drie-etsen uitgevoerd in zowel silicium als glassubstraten, voor een veelheid aan toepassingen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om kanaalstructuren, voor fluïdische chips met speciale karakteristieken, wafer-through etsen voor de productie van membranen en microzeven, 3D-structureren voor Mems-spiegels of voor gasanalyse.

Ferry Postma, LioniX

Novel deposition equipment for More than Moore in the Mems / Semiconductur market, a new, promising SME-venture from Holland

SolMateS is een spin-off van de Universiteit Twente en groeit snel uit tot een gekwalificeerde leverancier van apparatuur voor de Mems- en halfgeleidermarkt. Het bedrijf is gespecialiseerd in nieuwe dunnefilmmaterialen en biedt kant-en-klare procesoplossingen, gebaseerd op een geheel nieuwe technologie. De missie is: het leveren van een standaard productietechnologie voor de chipindustrie, voor complexe materialen als piëzo, high-K thermoelektrische oplossingen en andere More than Moore producten.

Arjen Janssens, SolMateS

Regeltechniek voor gedistribueerde systemen: filebestrijding, onbemande vliegtuigjes, onderzeebootjes en kopieermachines

Wat is de overeenkomst tussen de matrixborden boven de snelweg en onbemande vliegtuigjes? Het antwoord zit in coördinatie. De borden moeten onderling communiceren en dat geldt ook voor een groep onbemande vliegtuigjes. Vijf van dit soort problemen zijn nu onderzocht in het Europese project Control for coordination of distributed systems, Con4Coord.

Een van de deelprojecten in Nederland werd gemotiveerd door het fileprobleem. Lussen onder de snelweg registreren de verkeersdrukte en snelheid, waardoor de verkeersleiding nuttige informatie over knelpunten krijgt. Onderzoekers laten de systemen, die gespreid langs de wegen staan, beter op elkaar afstemmen. De wegbeheerder kan zo de automobilist optimaal informeren over de actuele toestand op de weg.

Ook onbemande voertuigen hebben baat bij onderzoek naar coördinatie. In Portugal worden onderzeebootjes ingezet voor milieuonderzoek. De bootjes moeten daarvoor communiceren over hun plaats en bevindingen. Op Cyprus worden onbemande vliegtuigjes voor hetzelfde doel gebruikt. Het onderzoek richtte zich ook op complexe machines, zoals de grote kopieermachines van Océ.

De resultaten zijn rijp voor andere toepassingen.

J.H. van Schuppen, Centrum Wiskunde & Informatica / TU Delft

Verantwoord zitten op de elektronische stoel, de weg van R&D naar de markt

Een Nederlandse ontwikkeling maakt het mogelijk om op een bureaustoel een ergonomisch verantwoorde zithouding te vinden. Met behulp van elektronica wordt in real-time het zitgedrag gemeten en terugkoppeling gegeven aan de gebruiker.

Hoe een gewaagde R&D aanpak heeft geleid tot een product dat het gaat maken.

Herman Tuininga, Salland Electronics / Development Laboratories

Tomorrow’s Electronics

Woensdagochtend (8.30 … 13.00 uur), zaal G104

www.hetinstrument.nl