Veiligste Magazijn van Nederland

Zo’n vijftig vakgenoten liepen 5 januari keurend en speurend door het Veiligste Magazijn van Nederland.

Dat magazijn staat in Sassenheim en behoort aan AkzoNobel. Eind vorig jaar won dit distributiecentrum de Prijs Het Veiligste Magazijn 2011. Het bedrijf maakt nergens een geheim van.
"Pas op. We naderen de blauwe zone. Daarbinnen geldt een extra waarschuwing. Ons automatisch bulkmagazijn wordt in geval van brand geblust met CO2. Dat gas verspreid zich ook daarbuiten en dus is er kans op verstikkingsgevaar. Mocht er een alarm afgaan, verlaat dan onmiddellijk deze zone en ga naar de aangewezen verzamelplaats."
 

Achter de groene lijnen blijven

Rondleider Mehmet Aykanat begint zijn verhaal met de nodige veiligheidsaanwijzingen. Tijdens de rondgang zal hij gedecideerd zijn publiek terug wijzen achter de groene lijnen, die de looppaden markeren. Vijf groepjes van tien deelnemers doorkruizen het magazijn. Best veel voor een pand van 14.000 vierkante meter, waar 35 mensen werken en 17 hoogheffende orderpicktrucks samen met een aantal reachtrucks de brede gangpaden op en neer rijden. Regelmatig klinkt de claxon en gaat de blik omhoog naar de spiegels boven de kruispunten. Routine en focus zorgen er voor dat de chauffeurs, ondanks de ongebruikelijke belangstelling, hun werk blijven doen. Snel en veilig.
 

Opstaande spijker in een pallet

Het laatst genoteerde ongeval dateert al weer van ruim een jaar geleden. Toen meende een medewerker met een flinke schop een pallet aan de kant te moeten schuiven. Een opstaande spijker zorgde voor een nare verwonding en twee dagen ziekteverlof. "We pakken dat serieus op", zegt Fred Zandbergen, verantwoordelijk teamleider IDC-Uitvoering. "Maar het is natuurlijk toch een relatief onschuldig incident. Grote ongevallen hebben zich hier niet voorgedaan. Ondanks dat zijn we heel intensief met veiligheid bezig, maar vooral van onderaf. Medewerkers leggen zelf de lat heel hoog op dit punt. Vanuit het management is er support met observaties en met trainingen."
 

Goed bewegen als tweede natuur

Wim Brands, manager van het bekroonde distributiecentrum, legt graag uit waarom er zoveel aandacht is voor veiligheid. "We kennen allemaal de YouTube filmpjes van instortende magazijnstellingen. Dat houdt mij ‘s nachts wel eens uit de slaap. Want je kunt niet alles voorkomen. Maar we willen wel het maximale doen om iedereen te doordringen van de risico’s die er zijn. Als alle medewerkers zich daarvan bewust zijn, is de veiligheid optimaal gegarandeerd."
Verder lezen? Klik hier.
Bron: www.logistiek.nl  Auteur: Heres Stad