Veilig werken met de kolomboormachine en metaaldraaibank

De Arbeidsinspectie heeft onlangs een tweetal instructiefilmpjes gepubliceerd waarin te zien is hoe je veilig kunt werken met een kolomboormachine en de conventionele metaaldraaibank.

Kolomboormachine

Werken met de kolomboormachine is niet zonder gevaar. Bij het werken met de kolomboormachine kan de metaalbewerker met de draaiende boor in aanraking komen en worden meegetrokken. Ook kan hij geraakt worden door wegvliegende delen van het product waarin wordt geboord, met alle gevolgen van dien. De Arbeidsinspectie laat in een instructiefilmpje  zien hoe metaalbewerkers veilig met kolomboormachines kunnen werken.

Metaaldraaibank

Bij het werken met de conventionele metaaldraaibank kan de metaalbewerker door draaiende delen worden gegrepen en meegetrokken. Ook kan hij geraakt worden door de wegvliegende sleutel van de klauwplaat, of door delen van het te bewerken product, met alle gevolgen van dien. De Arbeidsinspectie laat in een instructiefilmpje zien hoe metaalbewerkers veilig met de conventionele draaibank kunnen werken.

Bron: Arbeidsinspectie