Veel onveilige machines in betonindustrie

Bij bijna driekwart van de betonmortelcentrales en betonfabrieken wordt onveilig gewerkt. Dat blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie bij 252 bedrijven.

Bij vrijwel alle bedrijven waar iets mis was, werden meerdere onveilige machines en werkplekken aangetroffen. De Arbeidsinspectie heeft het werk 71 keer stilgelegd en 719 waarschuwingen uitgedeeld. Hoewel het werk in deze sector lichamelijk zwaar is, constateerden de inspecteurs op dit gebied nauwelijks problemen.

De betonindustrie bestaat uit betonmortelcentrales, waar vloeibaar beton wordt gemaakt, en betonfabrieken, waar prefab betonproducten worden geproduceerd, zoals heipalen, betontegels en muur- en vloerplaten. Nederland telt zo’n 350 van deze bedrijven met in totaal 13.000 werknemers. De kans op een ongeval in de betonindustrie is bijna twee keer zo hoog als in de bouw. In 2009 vonden vijf van de tachtig dodelijke ongevallen die bij de Arbeidsinspectie werden gemeld, plaats in de betonindustrie. De Arbeidsinspectie controleert de komende tijd jaarlijks in deze sector omdat het aantal overtredingen hoog is. De factsheets over de inspecties in de betonindustrie zijn te vinden op de website van de Arbeidsinspectie.

Bron: Arbeidsinspectie