Moet een product met een hydraulische handbediende pomp worden voorzien van een CE-markering op basis van de Machinerichtlijn?
Ons bedrijf produceert containers met beweegbare hydraulische delen die aangedreven worden met een handbediende hydraulische pomp. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende producten:
- Containers met een hydraulische handbediende pomp om een grote afdekklep te openen of te sluiten.
- Containers met een handbediende hydraulische pomp om bepaalde zijkleppen te openen of te sluiten.
Voorbeeld van een handbediende hydraulische klep. (bron: https://bobeco.nl/wp-content/uploads/2019/09/1362769092_dscn0605.jpg) Opmerking: Dit plaatje is puur fictief gekozen.
Binnen ons bedrijf zijn er verschillende meningen over het wel of niet CE-markeren van bovengenoemde producten. Kunt u antwoord geven op de volgende vraag:
Moet een dergelijk product worden voorzien van een CE-markering op basis van de Machinerichtlijn? Dient ons bedrijf dus een EG-Verklaring van Overeenstemming voor een dergelijk product af te geven of is dit een niet-voltooide machine en kunnen we een Inbouwverklaring afgeven?
Antwoord
De Machinerichtlijn 2006/42/EG geldt voor alle in Europa geleverde machines en deze Europese productrichtlijn is in Nederland opgenomen in het Warenwetbesluit Machines. In artikel van de Machinerichtlijn staan de definities van ‘machine’ vermeld.
De basisdefinitie van machine uit artikel 2, onder a) – eerste streepje van de Machinerichtlijn 2006/42/EG is hieronder weergegeven.
“machine”:
een samenstel, voorzien van of bestemd om te worden voorzien van een
aandrijfsysteem — maar niet op basis van rechtstreeks gebruikte menselijke of
dierlijke spierkracht —, van onderling verbonden onderdelen of componenten
waarvan er ten minste één kan bewegen, en die samengevoegd worden voor een
bepaalde toepassing;
. . .
Het genoemde product heeft een door de fabrikant van de container ‘bepaalde toepassing’ en dat is het openen of sluiten van een afsluitklep of zijklep (het bewegende deel).
Er is bij genoemde producten geen sprake van ‘rechtstreeks gebruikte menselijke spierkracht’, omdat de spierkracht eerst wordt omgezet in een hydraulische druk via de handbediende pomp, voordat de hydraulische cilinders aangedreven kunnen worden.
Omdat ook de definities wel eens onduidelijk over komen heeft de Europese Unie een boekje van 440 pagina’s met een uitleg van de Machinerichtlijn uitgegeven. Dit document heet ‘Gids voor de toepassing van Machinerichtlijn 2006/42/EG – 2de uitgave – juni 2010’.
De Nederlandse versie van de gids kan worden gedownload via de volgende link: https://ec.europa.eu/docsroom/documents/9202/attachments/1/translations/nl/renditions/native
Deze Gids voor de toepassing van Machinerichtlijn 2006/42/EG zegt op pagina 33:
§ 35 De basisdefinitie
Het eerste streepje van de definitie van “machines” noemt de volgende elementen:
….
. . . niet op basis van rechtstreeks gebruikte menselijke of dierlijke spierkracht. . .
De bewegende onderdelen van machines die onder de machinerichtlijn vallen, moeten worden aangedreven door een energiebron die niet is gebaseerd op rechtstreeks gebruikte menselijke of dierlijke spierkracht.
Machines die worden aangedreven met rechtstreeks gebruikte menselijke of dierlijke spierkracht, zoals handgrasmaaiers, handboormachines of handgeduwde wagens, die ophouden te werken zodra de spierkracht niet meer wordt gebruikt, vallen buiten de machinerichtlijn. Hijs- en hefmachines zijn de enige uitzondering op deze algemene regel – zie §40: toelichting bij artikel 2, onder a), vijfde streepje.
De machinerichtlijn is wel van toepassing op machines die worden aangedreven door menskracht die niet rechtstreeks wordt gebruikt, maar is opgeslagen, bijvoorbeeld in veren of in hydraulische of pneumatische accumulatoren, zodat de machines kunnen werken zonder rechtstreeks gebruik van menskracht.
Op basis van de basisdefinitie en de bovenstaande uitleg kan worden gesteld dat de genoemde producten gewoon machines zijn die vallen onder het toepassingsgebied van Machinerichtlijn op basis van artikel 2a eerste streepje.
Bovenstaand antwoord is afkomstig van FUSACON B.V.
Ik vraag me dan af wat de accumulator is in het gestelde voorbeeld.
Er is geen sprake van een apart drukvat of iets dergelijks. Het is dan toch niet anders dan een deksel boven je hoofd open drukken met een stok? De “stok” is in dit geval olie in een afgesloten ruimte.
Of moet ik de potentiële energie van een dichtvallende deksel als energiebron zien om de cilinder aan te drijven in de weg naar beneden.