Valt een oprijramp onder de Machinerichtlijn?

Ik heb een vraag over een oprijramp. Deze kan hydraulisch of met een hulpveer-constructie bewogen worden. Ik heb begrepen dat hierop de CE-markering van toepassing is, maar wil graag meer van de ins en outs weten, alsmede hoe dit toe te passen.


Valt een oprijramp onder de Machinerichtlijn?Antwoord

Een oprijramp met en hydraulische aandrijving kan worden gezien als een machine die op een vervoermiddel wordt gebouwd. De Machinerichtlijn is dan volledig van toepassing.
Hoewel de hulpveer niet direct de oprijramp ‘aandrijft’ kan wellicht worden gesteld dat deze hulpveer bijdraagt aan de massaverdeling om de oprijramp met minder tilkracht omhoog te krijgen. Dergelijke systemen waarbij hulpveren/hulpsystemen worden gebruikt om krachten te balanceren worden als machines beschouwd.
Zie MRL guide blz 33.

De machinerichtlijn is wel van toepassing op machines die worden aangedreven door menskracht die niet rechtstreeks wordt gebruikt, maar is opgeslagen, bijvoorbeeld in veren of in hydraulische of pneumatische accumulatoren, zodat de machines kunnen werken zonder rechtstreeks gebruik van menskracht.

Deze vraag is beantwoord door Fusacon BV