Vakbeurs HET Instrument opgesplitst

HET Instrument zal in 2010 bestaan uit drie verschillende deelbeurzen. De branches Industriële Elektronica, Industriële Automatisering en Laboratorium Technologie krijgen elk hun eigen show, elk een eigen beursvloer-entree, elk een eigen focus via demo-projecten en elk een eigen seminarprogramma.

FHI, federatie van technologiebranches maakte dat bekend tijdens de kick-off van de voorbereiding van het evenement in Amsterdam RAI. Dat HET Instrument in 2010 verhuist van Utrecht naar de hoofdstad van Nederland was al eerder bekend gemaakt. De periode is nu ook definitief: van 28 september tot en met 1 oktober.

 Focus en massa

Onder de noemer ‘focus en massa’ presenteerde FHI-directeur Kees Groeneveld de voordelen van het concept van drie deelbeurzen die samen één evenement vormen. "De drie FHI-branches binnen HET Instrument hebben in de afgelopen jaren naast de grote show alle drie ook kleinschalige één of tweedaagse events ontwikkeld. Daarbij is gebleken dat je door te focusseren op onderwerpen en doelgroepen de markt heel specifiek kunt benaderen."

"Aan de andere kant moet je constateren dat je als kleine groep van bedrijven met zo’n gefocusseerde benadering niet het volume en het budget kunt genereren om echt grote aantallen aan te spreken, een landelijk aansprekende promotiecampagne op te zetten en ook nog eens mensen te bereiken die je nog niet kent, maar die wellicht wel klanten zouden kunnen worden. Extra voordeel van de schaalgrootte door bundeling van krachten in HET Instrument is dat je daarmee de hele technologiesector elke twee jaar opnieuw op de kaart kunt zetten bij een wat breder publiek", luidt het statement van Groeneveld.

Weinig effect van recessie 

Overigens verwacht FHI weinig negatief effect van de economische recessie op het aantal inschrijvingen voor HET Instrument. "We zien dat de bedrijven in onze branches er extra hard tegenaan gaan op basis van hun ondernemerschap. Dat betekent dat men in elk geval het contact met de klant en de potentiële klant prioriteit blijft geven. We verwachten niet dat minder dan de circa vijfhonderdtwintig bedrijven zullen exposeren in 2010. We merken wel dat men, terecht, heel kostenbewust opereert. Voor sommigen betekent dat een wat kleinere stand. Anderen kiezen er juist voor om meer uit te pakken op een collectieve marketingactiviteit als HET Instrument in plaats van als individueel bedrijf zelfstandig een dure activiteit op te zetten."

Sinds eind augustus is de inschrijving voor HET Instrument 2010 open voor exposanten. Per begin oktober is ruim twintig procent van de beursvloer definitief gevuld. Daarmee verloopt de inschrijving volgens het schema dat FHI als organiserend branchebureau vooraf had gemaakt. "We lopen ruim voor op het schema van 2008, maar toen opende de inschrijving later", stelde Linda Dekker, FHI-manager communicatie & beurzen, vast. "In vergelijking met 2006 zitten we nu exact op hetzelfde schema."

Soud of Technology 

Bij de presentatie van HET Instrument 2010 werd ook het thema voor de bezoekerscampagne en voor het evenement zelf bekendgemaakt: ‘The Sound of Technology’. Refererend aan de dubbele betekenis van het woord ‘Instrument’, heeft men gekozen voor een associatie met muziek en geluid. De uitwerking krijgt veel variaties in toon: ‘The Sound of Electronics’, ‘The Sound of Automation’, ‘The Sound of Laboratory’ en allerlei verbijzonderingen binnen de branches.

www.hetinstrument.nl/