Vacatureaanbod in de productiesector neemt toe

Het online vacatureaanbod staat in vergelijking met een jaar geleden 9 punten hoger, zo blijkt uit de Monster Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online-arbeidsmarkt. De Index steeg in april met 2 punten. Het vacatureaanbod steeg in de gezondheidszorg (+10) en in de productiesector (+7) het meest.

"Met een groei van 10 procent ten opzichte van april 2010 vertoont de Index de grootste stijging in meer dan twee jaar. Vanwege de stabiele groei van de Index de afgelopen 7 maanden, hebben we er vertrouwen in dat dit het begin is van versneld herstel. Hoewel de Nederlandse Index nog steeds achterloopt bij de meeste andere Europese landen, vinden we de huidige groei een veelbelovend teken voor een inhaalslag van de Nederlandse economie", aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. "De Index toont aan dat het economisch herstel de productie en export een flinke impuls geeft. Met de zomermaanden op komst en een daarmee gepaard gaand verhoogd consumentenvertrouwen, zien we dat ook de sectoren recreatie en toerisme beginnen te groeien. Hopelijk nemen ook de consumentenuitgaven toe."

Stijging productiesector houdt aan

In april steeg het vacatureaanbod het sterkst in de gezondheidszorg en in de productiesector. De gezondheidszorg steeg deze maand met 10 punten. In de productiesector steeg het aanbod met 7 punten en voor de derde maand op rij. In de juridische sector (-9), in de agrarische sector (-6) en in de publieke sector (-5) daalde het vacatureaanbod het meest.

Ten opzichte van vorig jaar steeg het vacatureaanbod in de transport & logistiek sector het meest. De Index staat maar liefst 50 punten hoger dan een jaar geleden. In de productiesector steeg het aantal vacatures met 26 punten ook hard. Het aanbod is in de sector met 19% gegroeid. In de agrarische sector (-23), in de publieke sector (-21) en in het onderwijs (-17) daalde het vacatureaanbod het meest.

Vacaturegroei in vrijwel heel Nederland

Deze maand steeg het vacatureaanbod in alle vrijwel alle provincies. In Limburg het meest, het aanbod steeg er met 13 punten hard. In Gelderland (+7), Zeeland (+6), Drenthe (+5), Friesland (+5) en Groningen (+5) steeg het aanbod eveneens sterk. Alleen in Utrecht daalde het aanbod met 5 punten.

Vergeleken met een jaar geleden steeg het online vacatureaanbod in Limburg ook het meest; de Index staat er 28 punten hoger. In Zeeland (+16) en Gelderland (+15) steeg het aanbod eveneens sterk. In Groningen staat het vacatureaanbod op hetzelfde niveau als een jaar geleden. In geen enkele provincie daalde de vraag naar personeel.

Vacaturestijging EU houdt aan

Het Europese vacatureaanbod steeg voor de derde maand op rij. Deze maand steeg het aanbod met 5 punten. In Duitsland en Frankrijk steeg het aanbod met 8 punten het meest. In Zweden (+6), België (+5), Italië (+2) en Groot-Brittannië (+1) steeg het aantal vacatures ook.

De afgelopen 12 maanden steeg het aantal vacatures in Europa met 28 punten. In Duitsland (+49), Zweden (+30) en Frankrijk (+30) steeg de Index sterk. In Italië (+18), België (+17) en Groot-Brittannië (+17) nam het vacatureaanbod ook fors toe.