Vacatureaanbod engineering stijgt

In november steeg het vacatureaanbod in de engineering sector naar het hoogste punt van dit jaar, zo blijkt uit de Monsterboard Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online arbeidsmarkt. De engineering steeg in november met 3 punten en staat 3 punten hoger dan vorig jaar. De algehele Index steeg met 2 punten en staat 5 punten hoger dan een jaar geleden.

"De cijfers van november laten een aanhoudende stijging zien in de vraag naar personeel, zowel een maandelijkse als een jaarlijkse stijging, dat is een positieve ontwikkeling. De ontwikkeling van de Nederlandse Index loopt wel achter bij die van andere Europese landen, maar de huidige stijgende lijn suggereert dat we in 2011 de achterstand zullen inhalen", aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. "De stijging is vooral relevant voor een aantal professionele dienstverlenende sectoren zoals IT en HR, waar de arbeidskansen voor hoog opgeleide professionals toenemen. Het is een hoopvol teken voor werkzoekenden dat bedrijven in deze sectoren weer volop aan het werven zijn".

Jaarrecord voor engineering

De meeste branches vertoonden in november een stijging in het vacatureaanbod. De gezondheidzorg steeg het sterkst, het aanbod nam met 5 punten toe. Vergeleken met vorig jaar staat de Index van deze sector nog 48 punten lager. In de juridische sector en in de IT, transport & logistiek, engineering en sales steeg het aanbod met 3 punten. De Indices voor de IT en de engineering sector bereikten daarmee het hoogste punt van dit jaar.

In november daalde het aantal vacatures binnen de horeca & toerisme (-5) aanzienlijk, ook de agrarische sector (-2) en de publieke sector (-1) lieten een daling zien.

Vacaturestijging in vrijwel heel Nederland

In nagenoeg alle provincies nam het online vacatureaanbod toe, in Noord-Brabant en Limburg steeg de Index in november het sterkst, in beide provincies steeg het aanbod met 5 punten. In Limburg staat het vacatureaanbod nu 17 punten hoger dan vorig jaar, in Noord-Brabant 7 punten. Alleen in Drenthe (-3) daalde het aanbod, in Overijssel bleef het vacatureaanbod onveranderd, de andere provincies vertoonden een lichte stijging van de Index.

Grote verschillen in Europa

Het Europese vacatureaanbod is in november gelijk gebleven, de Index staat daarmee 22 punten hoger dan een jaar geleden. In Italië steeg het online vacatureaanbod met 14 punten het sterkst. Ook in Zweden (+10), Duitsland (+4) en België (+2) steeg de Index. In Groot-Brittannië daalde het vacatureaanbod met 8 punten aanzienlijk en ook in Frankrijk (-2) vertoonde de Index een daling.

Volg Monsterboard.nl op Twitter: http://twitter.com/monsternieuws

Bekijk de engineering-vacatures op EngineersOnline