Traceability: modeverschijnsel of toegevoegde waarde?

Is traceability alweer het zoveelste modeverschijnsel dat de adminstratie verzwaart en dus de nutteloze kosten doet toenemen? Voor Dirk Stans van Eurocircuits is het antwoord op die vraag overduidelijk. Eurocircuits past de traceability-filosofie al enkele jaren toe in zijn producties.

De sprekers op het Traceability-seminar hopen aan te tonen dat de elektronicaketen in de Benelux door traceability een concurrentievoordeel kan behalen. Opdrachtgevers kunnen onderdelen, materialen, processen en testen van begin tot eindproduct volledig onder controle houden. Het biedt de gelegenheid om real-time te zien welke producten zich op welk punt in het productieproces bevinden, maar traceability kan ook worden gebruikt om (statistische) gegevens van een product te bewaren. De huidige mogelijkheden van tracking en tracing in de elektronicabranche komen uitgebreid aan de orde. De voordelen: kwaliteitsverbetering, productaansprakelijkheid en een controleerbaar proces.

 Volgens Dirk Stans geeft traceability in de eerste plaats inzicht in de eigen productieprocessen. In combinatie met een gestroomlijnde administratie biedt traceability een tweede pijler aan: transparantie van de productieprocessen naar de klant. Hierdoor kan hij specifieke informatie over zijn product ontvangen. Deze informatie komt rechtstreeks en automatisch uit het traceability-systeem. Stans zal op het seminar ingaan op zijn ervaringen met traceability en wat het oplevert voor de producent en klant.

Ook Marc Geerdink van V-PS is gegrepen door de kansen en mogelijkheden van traceability. Zijn PCB-bedrijf heeft een trackingsysteem bedacht waarbij een RFID-tag wordt geïntegreerd in de printplaat zelf. Dit kan volgens hem een enorme bijdrage leveren aan de efficiëntie, veiligheid en de kwaliteit van het geleverde product.

Natuurlijk zijn er veel andere hulpmiddelen om productiedata te verzamelen en te koppelen aan een product. Voorbeelden als labelen (coderen) van printplaten, benodigde scan-punten, koppelen product-ID aan productie-ordergegevens, P&P data, AOI-data, test-data en instellingen van screenprinter, oven, selectief solderen zullen op het seminar de revue passeren, evenals een globale kostenbegroting.

Het seminar ‘Traceability’ vindt plaats woensdagochtend 25 mei en is gratis te bezoeken. Aanmelden kan op www.eabeurs.nl. Daar is ook het volledige congresprogramma te vinden.