TechniShow en Esef belichten 3D printen

3D printen is één van de belangrijke thema’s op Esef en TechniShow. “De bezoekers gaven vorige keer nadrukkelijk aan informatie te zoeken over 3D technologie. Die zal je nu ruimschoots op aantreffen”, zegt Philippe Reinders Folmer, bestuurslid FPT Vimag.

Maakbedrijven raken steeds meer overtuigd dat 3D printen een rol zal gaan spelen. De snelle ontwikkelingen maken hen soms echter kopschuw. In welke technologie moet je investeren? En hoe weet je zeker dat je de juiste selectie maakt?

Samen met Flam3D en 3D Print magazine is daarom een uitgebreid programma opgezet. Flam3D is betrokken bij de invulling van de dagelijkse Guided Tours 3D, de congressen tijdens de 3D dag op donderdag 22 maart, en het informatieaanbod op het 3D Printplein. Met de presentatie van Family of the Future demonstreren de leden de verschillende 3D printtechnieken, de materialen en de toepassingen. Bijvoorbeeld een lichtgewicht heupgewricht, 3D geprint van Ti64 en nabewerkt met CNC frezen en draaien. Of een slimme helm, lichter door een geïntegreerde rasterstructuur van kunststof mee te printen. 

Markt komt in beweging

Een inventarisatie door Belgische start-up AM Consulting & Stratagy toonde eind 2017 aan dat er in de Benelux tussen de 80 en 90 metaalprinters staan, goed voor zo’n 60 ton metaalpoeder per jaar. Volgens deze onderzoekers groeit de Benelux markt zo’n 15 tot 20% per jaar.

Jan Floor van Egmond, directeur bij Landré: "Steeds meer industriële partijen betrekken vanaf het engineeren 3D printen bij hun productontwikkeling. Ze kijken over de levenscyclus van het product heen en ontwerpen nu al zodanig, dat ze straks spare parts kunnen printen." Hij ziet dit zowel bij de toepassingen in kunststof als metaal.

Brugtechnologiën

Henny ten Pas van Bender AM: "Als OEM’ers de technologie gaan verlangen én toeleveranciers in staat zijn te investeren, dan gaat de markt wel groeien." Hij gelooft dat je tot dan met name met wat hij noemt brugtechnologieën veel kunt doen. Daarmee doelt hij op alternatieve metaalprinttechnieken voor poederbedmachines, die qua bediening en technologie dichterbij de bekende praktijk in de metaalbewerking staan. Near net shape technieken, die de doorlooptijd in de verspaning en de materiaalverspilling wel enorm verbeteren. 

Vervangt kunststof metaal?

Metaalbewerkers zijn vaak vooral op zoek naar 3D metaalprinttechnologie. De vraag is echter: kun je niet menig machineonderdeel dat nu bijvoorbeeld uit aluminium wordt gefreesd, beter 3D printen met kunststof? Seido Systems, Benelux dealer van Stratasys, ziet dat internationaal klanten de FDM printtechnologie gebruiken om bijvoorbeeld niet belaste fijnmechanische onderdelen voor de vliegtuigindustrie te gaan printen in plaats van met CNC- en giettechnieken te maken. Karl Wallecan, directeur van Seido Systems: "De industriële 3D printers worden eigenlijk alleen nog verkocht met gecertificeerde kunststof materialen. Omdat men nu voor functionele delen gaat. Bouwvolume is dan één criterium waarop men een printer selecteert, materiaalspecificaties worden steeds vaker doorslaggevend."

Make or buy

Misschien nog wel sterker dan de verkopen van industriële 3D printers, groeit de vraag naar 3D printservice bedrijven. "Daarmee staan we pas aan het begin van de ontwikkeling", zegt Jan Floor van Egmond. Landré is de initiator geweest bij de oprichting van RapidCenter, een online printplatform. De dienstverlening van RapidCenter begint bij het adviseren van de klant in de juiste printoplossing voor zijn applicatie. Via het online platform van RapidCenter kan het werk vervolgens ook worden uitbesteed. "Het brede netwerk van aan het RapidCenter verbonden printers maken vrijwel elke printoplossing in metaal als kunststof toegankelijk." Seido Systems biedt met Seido Solutions ook 3D printen als een service aan. Op de Esef kunnen bezoekers ook bij specialisten zoals Oceanz en RP2 terecht als ze de afweging make or buy willen maken.

Guided Tours 3D

Om wegwijs te worden in de vele mogelijkheden en overzicht te krijgen, kunnen bezoekers aan TechniShow en Esef elke dag kiezen uit meerdere Guided Tours 3D. Deelname is gratis, maar registratie vooraf noodzakelijk.

Voor bezoekers die zelf hun weg in het 3D print aanbod willen zoeken, zijn er 3D routes over de TechniShow uitgestippeld. De gratis plattegrond ligt op het 3D Printplein.