Techniekmedewerker tevreden over salaris, niet over markt

Ruim de helft van de techniekmedewerkers (54,3 procent) in Nederland is tevreden over het salaris in de huidige baan. Wel geeft een groot deel aan dat het moeizaam gaat in hun bedrijf en dat er waarschijnlijk niet snel een nieuwe baan gevonden kan worden.

Dit blijkt uit een onderzoek van Monsterboard over mobiliteit en motivatie van de Nederlandse beroepsbevolking.

Technische sector

Uit het onderzoek blijkt dat medewerkers in de technieksector afwisseling in het werk en het vertrouwen in het bedrijf erg belangrijk vinden. In vergelijking tot andere sectoren valt op dat techniekmedewerkers dit belangrijker vinden. Als positieve punten aan hun werk noemen de medewerkers de inhoud van het werk, de zelfstandigheid en de werksfeer.

Surfen naar werk

Hoewel 41,7 procent van de medewerkers in de techniek open staat voor iets nieuws, is slechts 10,4 procent echt actief op zoek naar een nieuwe baan.

Technische medewerkers oriënteren zich voornamelijk via zoekmachines en vacaturesites op een nieuwe baan. Bijna de helft doet dit één of twee keer per week. Driekwart heeft weinig moeite om een baan te vinden die aansluit bij zijn capaciteiten.

Salaris blijft belangrijke trekker

Als reden om een nieuwe baan te willen noemen de geïnteresseerden vooral een beter salaris (50,6 procent), meer uitdaging (31,3 procent) of meer doorgroeimogelijkheden (28,9 procent).

Van de ondervraagden die niet direct open staan voor iets nieuws, kunnen potentiële werkgevers ze toch over de streep trekken door het bieden van een beter salaris (73,3 procent), een vast contract (45 procent) of een kortere reistijd (20 procent).

Weinig vertrouwen in de markt

Een groot deel van de werknemers in de techniek geeft aan dat er reorganisaties en/of ontslagen zijn aangekondigd. Ook zijn technici weinig positief over hun mogelijkheden: 78% verwacht dat het meer dan drie maanden duurt om een nieuwe baan te vinden.

bron: Monsterboard